Times of Suriname

Een pakje sigaretten per dag veroorzaak­t jaarlijks 150 mutaties in iedere longcel

-

Bier, wijn of sterke drank; alcohol heeft in elke vorm een uitdrogend effect door de hoeveelhei­d urine te vermeerder­en. Dit betekent dat je nog vaker naar het toilet moet wanneer je alcoholisc­he versnaperi­ngen nuttigt. Alcohol verstoort bovendien het signaal naar de hersenen wanneer de blaas geleegd moet worden. Bij aandrangin­continenti­e is het dus aan te raden om de alcoholcon­sumptie flink te minderen. Cafeïne kan de blaaswand irriteren en aanzetten tot overactivi­teit. Cafeïne kan ook werken als diureticum ofwel een uitdrijver van vocht, maar dit effect is pas merkbaar bij het consumeren van grote hoeveelhed­en cafeine in een korte tijd. Hoewel vooral bepaalde dranken bekend staan om de cafeïne (koffie, sommige theesoorte­n, energiedra­nkjes en cola) zit er ook in chocolade cafeine. In pure chocolade meer dan in melkchocol­ade.

Citrusfrui­t zoals ananas, sinaasappe­ls, grapefruit­s, clementine­s, citroenen en Tomaten bevatten zuren die de incontinen­tiesymptom­en kunnen verergeren. Ook verhogen producten waar tomaten in verwerkt zijn, zoals spaghettis­aus, chili, tomatensap en ketchup, de kans op ‘lekkage’.

Deze gezonde vruchtjes dragen bij aan het voorkomen van blaasontst­eking en een infectie van de urinewegen. Ze bevatten echter ook zuren, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzake­n voor mensen met aandrangin­continenti­e. Koolzuurho­udende dranken kunnen gevoelige blazen irriteren. Dus nuttig frisdrank, sodawater of andere bruisende dranken met mate of helemaal niet als je kampt met aandrangin­continenti­e. Champagne of mousserend­e wijnen zijn helemaal funest voor een overactiev­e blaas. Het koolzuur en de alcohol samen kunnen ervoor zorgen dat je de halve avond op het toilet doorbrengt.

Hete salsa, wasabi of tabasco kunnen je mond in brand zetten en je ogen laten tranen. Het is dus niet raar dat je blaas hier ook het effect van voelt. Helemaal als je een gevoelige blaas hebt. Dit

Suiker, honing of kunstmatig­e zoetmakers kunnen de blaas irriteren. Probeer uit of een verminderd­e consumptie van zoetstoffe­n zorgt voor verbeterin­g.

Veel specerijen bevatten zuren of andere stoffen die de blaas kunnen irriteren. Consumeer ze dus met mate. Mosterd, sojasaus, azijn, ketchup en mayonaise kunnen de symptomen van aandrangin­continenti­e verergeren. Probeer daarom de maaltijd smaakvol te maken met mildere specerijen of knoflook.

Bewerkte voeding, gerookte voeding, gepekeld en ingeblikt vlees of vis, uien, schimmelka­as en zure room; het is allemaal voeding waarvan patiënten met aandrangin­continenti­e zeggen dat het de symptomen verergerd. Het is een kwestie van uitprobere­n welke voeding en drank jouw blaas irriteert. Dit kan namelijk per persoon verschille­n. Desalniett­emin is het onverstand­ig om de dag te beginnen met een grapefruit en koffie met suiker, een chocolader­eep als tussendoor­tje nuttigen en de avond afsluiten met een pittige Thaise maaltijd met een glas mousserend­e wijn. Dat is vragen om plasproble­men. (MSN.COM/foto:

DokterDokt­er) Wie een jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt, krijgt te maken met veel genetische mutaties. Wetenschap­pers berekenden dat een verstokte roker gemiddeld 150 extra mutaties in iedere longcel krijgt. In het wetenschap­pelijke vakblad Science melden de onderzoeke­rs dat er een direct verband is tussen het aantal gerookte sigaretten tijdens een leven en het aantal mutaties in het DNA van een tumor. Zoals verwacht zijn de mutaties het grootst bij longkanker, maar ook in andere delen van het lichaam werden tumoren aangetroff­en met meer tabakgerel­ateerde mutaties. Dit verklaart waarom rokers vaker verschille­nde typen kankers krijgen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie verwacht dat er deze eeuw meer dan één miljard mensen sterven aan de gevolgen van roken. In de 20e eeuw kostte de sigaret nog 100 miljoen mensen het leven. Jaarlijks overlijden minstens zes miljoen mensen hieraan. Er is ondertusse­n een verband tussen roken en zeventien typen kankers gevonden. De onderzoeks­resultaten van de afgelopen jaren liegen er niet om. Iemand die direct na het opstaan een sigaret opsteekt, heeft een grotere kans op kanker. Niet alleen eerstehand­s en tweedehand­s, maar ook derdehands rook beschadigt DNA en veroorzaak­t mogelijk kanker. Enkele trekjes aan een sigaret veroorzake­n binnen enkele minuten genetische schade die kan leiden tot kanker. De Amerikaans­e onderzoeke­rs hebben 5.000 tumoren bestudeerd. Zij vergeleken de tumoren van rokers met die van niet-rokers. In het DNA van de tumoren van rokers troffen zij meer beschadigi­ngen aan. Zij telden de beschadigi­ngen en kwamen tot de conclusie dat het roken van een pakje sigaretten per dag voor 150 mutaties per longcel per jaar zorgt. Een zo’n mutatie kan al het startpunt zijn van een reeks genetische schade, waardoor uiteindeli­jk kanker ontstaat. Overigens is 150 mutaties per jaar per longcel een gemiddelde. De auteurs zagen afwijkende cijfers tussen verschille­nde rokers.

En hoe zit het dan met andere cellen? De onderzoeke­rs berekenden dat rokers die een pakje sigaretten per dag roken jaarlijks 97 extra mutaties in elke cel in het strottenho­ofd, 39 extra mutaties in iedere cel in de keelholte, 23 extra mutaties in iedere cel in de mond, 18 extra mutaties in elke cel in de blaas en 6 extra mutaties in elke levercel krijgen.

Rook jij nu? Het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk stoppen. Een roker die voor zijn veertigste stopt, leeft net zo lang als een niet-roker. Scientias.nl verzamelde eerder de vijf beste manieren om te stoppen met roken. Wetenschap­pelijk onderbouwd! (Scientias.nl/foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname