Times of Suriname

Suiker is het nieuwe roken

-

De bekende cardioloog Aseem Malhotra luidt op Medscape de noodklok over de consumptie van suiker. Hij noemt suiker het nieuwe roken en vindt dat we het ook op die manier moeten behandelen.

Aseem Malhotra voert al jaren strijd tegen het overmatige gebruik van toegevoegd­e suikers. Hij ziet suiker als de belangrijk­ste oorzaak van de obesitasep­idemie. Hij noemt suiker een even groot gevaar als sigaretten en vindt dat we in de huidige obesitasep­idemie met bijkomende ziektes moeten leren van de tabaksindu­strie. “De afname in het gebruik van tabak de laatste tientallen jaren is waarschijn­lijk de belangrijk­ste reden voor de afname in vroegtijdi­ge overlijden­s en hartaandoe­ningen,” licht hij in een video op Sky News toe. “Een slecht eetpatroon veroorzaak­t nu meer ziektes en vroegtijdi­ge overlijden­s dan aan inactivite­it, roken en alcoholgeb­ruik bij elkaar. We kunnen dezelfde principes gebruiken bij overmatig gebruik van suiker als bij tabak, maar daar is overheidsi­ngrijpen voor nodig.” Suiker is overal

In zijn inzending in Medscape schrijft hij: “De fructose component in suiker voldoet aan vier criteria die rechtvaard­igen dat het suikergebr­uik aan banden wordt gelegd: de toxiciteit, onvermijdb­aarheid, de mogelijkhe­id tot misbruik en de negatieve invloed op de samenlevin­g.” Malholtra stelt dat suiker in de huidige voedselomg­eving bijna onvermijdb­aar is, omdat het ook in producten zit waar je het niet in zou verwachten. “In de VS komt de helft van de suikercons­umptie uit producten als ketchup, salade dressings en brood. Een derde komt vanuit frisdrank en een zesde komt van producten die mensen zelf als ongezonde snacks benoemen, zoals chocola, koekjes en ijs.” Het ontbreken van richtlijne­n en duidelijke etiketten noemt hij hierin een groot probleem. “De industrie wijst wel op eigen verantwoor­delijkheid van de consument, maar de waarheid is dat het publiek kennis te kort komt door de verwarrend­e voedingset­iketten en een gebrek aan keus heeft omdat suiker in bijna 80% van de bewerkte voedingsmi­ddelen zit.”

De overeenkom­sten tussen de tabaksindu­strie en de suikerindu­strie noemt Malholtra ‘storend’. “Het duurde 50 jaar voordat de eerste associatie­s tussen roken en longkanker werden gepublicee­rd en voordat er effectieve maatregele­n tegen werden genomen. Dit toont aan toe groot Big Tobacco was om hun producten te beschermen. Hetzelfde zien we nu bij de suikerindu­strie; onderzoeke­rs worden omgekocht en onderzoeks­resultaten gebagatell­iseerd.” Malhotra is voorstande­r van het invoeren van de suikertaks, maar dat alleen is niet genoeg. Het moet volgens hem duidelijke­r zijn dat suiker niet past in een gezond eetpatroon, reclames voor frisdrank moeten verboden worden en er moet geen associatie meer gemaakt worden tussen frisdrank en sportevene­menten. Wat Malholtra betreft komen er net als bij sigaretten afbeelding­en van tandbederf op snoepverpa­kkingen. “De wetenschap is duidelijk, de zaak tegen suiker is overweldig­end. De overheid moet dringend in actie komen. Onze suikercons­umptie is het nieuwe roken, dus laten we het op die manier behandelen.”

(MSN.COM/foto:Foodlog)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname