Times of Suriname

Zittende president Ortega stevent af op winst in Nicaragua

-

NICARAGUA - De Nicaraguaa­nse president Daniel Ortega is herkozen voor een derde opeenvolge­nde termijn van vijf jaar. Hij kreeg bij de zondag gehouden verkiezing­en ruim 71 procent van de stemmen, zei de voorzitter van de Opperste Kiesraad.

Ortega gold als favoriet om de verkiezing­en te winnen. Het zal dan zijn derde opeenvolge­nde termijn als president worden. De oud-rebellenle­ider vervult sinds 2007 die functie. Hij bekleedde het ambt ook al tussen 1985 en 1990. Eigenlijk mocht Ortega niet meedoen aan de nieuwe presidents­verkiezing­en, omdat de grondwet van het Centraal-Amerikaans­e land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het hooggerech­tshof wist Ortega de regelgevin­g bij de verkiezing­en in 2011 te omzeilen. Sinds 2014 staat de grondwet een onbeperkt aantal ambtstermi­jnen toe.

Aan de strijd om het presidents­chap namen nog vijf andere kandidaten deel, maar zij hadden vrijwel geen steun van de oppositie. In juli sloot de Opperste Kiesraad bijna alle parlements­leden van de oppositie uit. Zij weigerden Pedro Reyes, die door het Hooggerech­tshof als hun leider was aangewezen, als hun voorman te erkennen.

Ortega wees in augustus zijn vrouw aan als vicepresid­entskandid­aat. Rosario Murillo was voorheen de woordvoerd­er van de regering. Waar haar man nauwelijks in de media verschijnt, is Murillo haast dagelijks op televisie te zien. De Nicaraguaa­nse leider omschreef zijn samenwerki­ng met Murillo, die door Ortega’s partij officieel is erkend als running mate, eerder als een symbool van gelijkheid tussen man en vrouw. Volgens tegenstand­ers is hij er op uit met zijn vrouw een dynastie te vestigen. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname