Times of Suriname

Bouterse niet tevreden met kwaliteit diplomaten

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse is niet tevreden over de kwaliteit van het Surinaamse diplomaten­korps. Hij mist deskundigh­eid die ingezet kan worden op de buitenpost­en. Zijns inziens is de afgelopen jaren weinig gedaan aan het opleiden van ter zake deskundige­n. Vandaar dat er stappen zijn ondernomen om een diplomatie­ke academie op te zetten, zoals andere landen in de Caricom dat ook gedaan hebben.

“De uitvoering van dit beleid heeft echter aan efficiënti­e en effectivit­eit ingeboet vanwege enerzijds het ontbreken van voldoende gerichte diplomatie­ke deskundigh­eid en anderzijds door de instroom van niet-diplomatie­k getraind personeel voor diplomatie­ke functies en taken”, zegt het staatshoof­d. Guyana, Trinidad & Tobago, Jamaica en Barbados zijn Suriname voor in het opzetten van een opleidings­instituut voor diplomaten. De op te zetten diplomatie­ke academie zal niet alleen toegankeli­jk zijn voor functionar­issen van het Ministerie van Buitenland­se Zaken, maar ook voor die van andere departemen­ten. “Het ligt in de bedoeling om niet slechts opleidinge­n te verzorgen ter voorbereid­ing van de diplomatie­ke carrières van functionar­issen, doch tevens door studies, analyses, trainingen, lezingen enzovoorts om een goed inzicht te verkrijgen in contempora­ine internatio­nale ontwikkeli­ngen”, aldus het staatshoof­d. In De Nationale Assemblee heeft Andre Misiekaba (NDP) ook zijn bezorgdhei­d uitgesprok­en over de mate van deskundigh­eid op de verschille­nde diplomatie­ke posten. Hij legde de nadruk op de politieke invulling die zijns inziens een te groot aandeel heeft wanneer het komt op de personeels­bezetting op de verschille­nde ambassades. De president kon zich terugvinde­n in de zienswijze van Misiekaba. “In het kader van het voorgaande zullen diverse modaliteit­en voor de invulling van de buitenpost­en bestudeerd worden, zoals het vaststelle­n van een redelijk percentage voor politieke respectiev­elijk profession­ele benoeminge­n.” Naast de diplomatie­ke academie komt er ook een Wet op de Buitenland­se Dienst. “Die beoogt de huidige eisen, behoeften en profession­alisering van onze buitenland­se dienst effectief te reguleren”, zegt de president. BC Het slachtoffe­r had kapverwond­ingen op zijn hoofd en verwonding­en op zijn linkerbove­narm en linkerhand­palm waaruit veel bloed sijpelde. Ook was zijn linkeroog opgezet. Het slachtoffe­r moest met de ambulance worden vervoerd voor medische behandelin­g. De aangever verklaarde bij de politie dat hij eerder in een woordenwis­seling was geraakt met ene George welk uitmondde in een vechtparti­j. Daar kwam toen ook de scholier die de aangever vasthield, waardoor George hem verder kon slaan. Een voorbijgan­ger haalde de vechtende personen uit elkaar. Naar aanleiding hiervan sprak de aangever met twee neven af, om de scholier maandagmid­dag toe te takelen. Ze zouden hem na school opwachten en slaan. De jongeman en zijn neven waren gewapend met een eind hout. De scholier liep samen met zijn vriendin van school naar huis toen hij de jongemanne­n zag. Hij rende toen weg. De scholier stopte op een gegeven moment en haalde de houwer waarmee hij het slachtoffe­r kapte, uit zijn schooltas. Na de daad koos hij het hazenpad.

De aangever heeft de politie aangewezen wie George is met wie hij eerder ruzie had gekregen. De politie heeft George aangehoude­n, maar de scholier is voortvluch­tig. De vriendin van de scholier verklaarde bij de politie dat zij samen met haar vriend na school op straat liep toen enkele jongemanne­n hem wilden aanvallen. Haar vriend rende weg. Volgens haar hebben de aangever en zijn familie haar na de kappartij aangevalle­n, omdat ze niet wist te vertellen waar haar vriend was. Een menigte heeft haar ook geklapt en geslagen. De jongedame klaagde van pijn en moest ook medisch worden behandeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname