Times of Suriname

Kustwacht zal effectieve­r zijn in 2017

-

PARAMARIBO - De posten van de kustwacht in Nieuw-Nickerie, Coppenamep­unt en Albina zullen komend jaar versterkt worden. Door geldgebrek is de kustwacht de afgelopen jaren niet uitgebouwd, maar daar zal volgens president Desi Bouterse harder aan getrokken worden in 2017. Naast versterkin­g van de vloot komt er ook een permanente luchtonder­steuning.

Intussen ligt er een masterplan klaar dat handelt vanaf 2014 tot 2020 over hoe de kustwacht in elkaar zit en zal moeten functioner­en. De ontwikkeli­ng van de vloot en alle ondersteun­ende diensten zijn ook opgenomen in het document. De kustwacht is ook niet bij wet geregeld en president Bouterse heeft de hoop uitgesprok­en dat het parlement daar gauw werk van zal maken.

Het zit nog steeds in de planning om de ondersteun­ende detacherin­gen voor NieuwNicke­rie en Coppenamep­unt in het dienstjaar 2017 in operatie te brengen. “Zodra de financiële mogelijkhe­den ruimer worden, zullen wij de steunpunte­n in Nickerie, Coppenamep­unt en Albina operatione­el maken en er zal een permanente luchtonder­steuning worden gerealisee­rd”, zei het staatshoof­d tijdens de algemene politieke beschouwin­gen. Momenteel telt de kustwacht drie schepen en het kan rekenen op ondersteun­ing vanuit de lucht, indien dat nodig is.

Volgens de president kan de kustwacht met dit materiaal, hoe beperkt dan ook, toch nog effectief optreden in de territoria­le wateren. “De wet op de kustwacht zal, naar wij verwachten, binnenkort in DNA worden behandeld, waardoor de verdere ontwikkeli­ng van de kustwacht met meer voortvaren­dheid ter hand kan worden genomen”, aldus Bouterse. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname