Times of Suriname

“Laat God zijn wil geschieden”

-

PARAMARIBO – “Laat God zijn wil geschieden”, zei Diego O, die medewerker is van het Kabinet van de President en verdacht wordt van de mishandeli­ng van zijn ex-vriendin, in zijn laatste woord. Advocaat Maureen Nibte betoogde dat haar cliënt Diego O heeft aangegeven dat de vrouw op 15 april na een val het letsel heeft opgelopen. Ze vindt dat geen enkele waarde moet worden gehecht aan de leugenacht­ige verklaring van de aangeefste­r.

De raadsvrouw zegt dat alleen de verdachte en de aangeefste­r aanwezig waren toen het geval zich heeft voorgedaan. Beide personen leggen tegenstrij­dige verklaring­en af. Op 16 april is de man in verzekerin­g gesteld, maar kwam na een ingediend verzoek op basis van artikel 54 a van het Wetboek van Strafvorde­ring op vrije voeten.

Nibte zegt dat de rechter-commissari­s (rc) vond dat de inverzeker­ingstellin­g van de man onrechtmat­ig is. De raadsvrouw twijfelt aan de verklaring van het slachtoffe­r dat zij uit de wagen is gesleurd door de verdachte. Ze merkt op dat de vrouw haar tas wel bij zich had waarin zij een mes had gekocht en geplaatst. De aangeefste­r had in de ochtend van 15 april een sms-bericht met liederlijk­e taal voor Diego O gestuurd, waarop hij een rustig antwoord gaf. Ze belde hem bijna veertien keer op, maar hij reageerde niet. Toen hij haar telefoontj­es niet beantwoord­de, ging zij naar het Presidenti­eel Paleis en het Kabinet van de President waar hij werkt om hem te zoeken.

Op deze bewuste dag hebben ze elkaar naderhand ontmoet; de vrouw vindt dat de man haar heeft mishandeld, waardoor zij een beenfractu­ur heeft opgelopen. De advocaat zegt dat de rechter-commissari­s in een vroeg stadium heeft ontmaskerd wie de gediplomee­rde leugenaar is. Ze geeft aan dat het niet is uitgeslote­n dat het door de verdachte geschetste scenario juist is. “Het slachtoffe­r heeft juist gelogen en de politie op het verkeerde been gebracht. De verdachte en de vrouw hadden jaren terug een liefdesrel­atie waaruit een kind is geboren.” Hij heeft een nieuwe relatie, maar zorgt wel voor zijn kind. Hij liet op den duur de communicat­ie over de zorg van het kind via de moeder van de aangeefste­r plaatsvind­en. Het slachtoffe­r zou de verdachte toen hebben beschuldig­d dat hij een intieme relatie met haar moeder had, maar de moeder zegt respect te hebben voor haar ex-schoonzoon.

Het Openbaar Ministerie (OM) had volgens Nibte na de vrijlating van de verdachte hem niet gedagvaard. Pas nadat het slachtoffe­r een brief richtte aan de procureur-generaal is de zaak op de zitting voorgebrac­ht. Volgens haar is de zaak opeens zo zwaarwicht­ig geworden voor de vervolging dat er twaalf maanden celstraf is geëist, terwijl geen nader onderzoek is verricht. De officier zegt dat de vervolging bezig was met de zaak en de verdachte heeft gedagvaard. Ze zegt dat het OM de vervolging­smonopolie heeft. Op 13 december doet de rechter uitspraak. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname