Times of Suriname

Opening te Lawa Tabiki

-

PARAMARIBO – Het Malaria Programma wil met de opening van een ‘Health Awareness Week’, actieve gouddelver­s bereiken met dienstverl­ening en informatie over malaria, HIV/AIDS, leishmania­sis (busjasi), diabetes en bloeddruk. Het Ministerie van Volksgezon­dheid meldt in een persberich­t dat de week die door het Malaria Programma is georganise­erd, door minister Patrick Pengel van het Ministerie van Volksgezon­dheid te Lawa Tabiki is geopend.

“De bedoeling hiervan is om op kort termijn en in samenwerki­ng met de Medische Zending en de lokale gemeenscha­ppen, te komen tot een permanente gezondheid­spost in dit gebied”, aldus het ministerie. Vermeld wordt dat in samenspraa­k met de gemeenscha­p de juiste locatie en ligging van deze post beslist zal worden. Verder staat er dat gedurende deze periode het geheel gratis is om verschille­nde testen te doen. Het persberich­t vermeld dat er ook adviezen gegeven zullen worden over HIV, leishmania­sis en tuberculos­e. Verder staat er dat Tropclinic gratis bloedsuike­ren bloeddrukm­etingen zal doen.

Volgens het persberich­t werd er gesproken over sociale- en gezondheid­sproblemen in het gebied. Belangrijk­e kwesties die tijdens de sessies werden besproken, waren het gebrek aan voorlichti­ng over afvalverwe­rking en een structurel­e aanpak van dit probleem. Ook het ontbreken van regels en voorzienin­gen voor begrafenis­sen, onduidelij­kheden over hoe te komen tot een legale verblijfss­tatus en de behoefte aan scholing voor kinderen werden volgens het persberich­t besproken. Vermeld wordt dat de minister beloofd heeft dat hij de besproken punten zal voorleggen aan de daarvoor verantwoor­delijke autoriteit­en in Paramaribo. MV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname