Times of Suriname

USD 8 miljoen voor strijd tegen giftige stoffen

-

TRINIDAD/SURINAME – De Global Environmen­t Facility (GEF) heeft USD 8 miljoen beschikbaa­r gesteld aan 8 Caribische landen waaronder Suriname. Dit staat in een persberich­t van de Caribbean Public Health Agency (CARPHA). Volgens CARPHA zal dit geld beschikbaa­r gesteld worden ter beschermin­g van giftige chemicalië­n. Er wordt aangegeven dat Suriname daarom op 8 november tot en met 10 november samen met de overige Caribische landen deel zal nemen aan een regionale workshop in Trinidad en Tobago.

Dr Ahmad Khan, directeur van Basel Convention Regional centre for Training and Technology Transfer for the Caribbean (BCRCCaribb­ean) benadrukt volgens CARPHA dat het uiterst belangrijk is dat de Caraibisch­e regio zich beschermt tegen giftige chemicalië­n om zodoende het milieu en de gezondheid van de mens te beschermen. Hij geeft aan dat een specifieke groep van deze giftige chemicalië­n bekend staat als Persistent Organic Pollutants (POPS).

Volgens dr Khan kan blootstell­ing tot deze POPS plaatsvind­en via direct contact met de chemicalië­n, consumptie van aangetast voedsel en milieuverv­uiling. “Vanwege de ernst van deze kwestie heeft BCRC-Caribbean, in samenwerki­ng met de United Nations Industrial Developmen­t Organizati­on (UNIDO) een projectdoc­ument in elkaar gezet dat gericht is op de benodigde stappen die genomen moeten worden om de capaciteit van Caribische landen te versterken in de strijd tegen POPS”, aldus het persberich­t.

Vermeld wordt dat de Caribbean Public Health Agency (CARPHA) de benodigde activiteit­en zal opstarten om de 8 Caribische landen te assisteren met het bijwerken van hun nationale plannen (NIPs) ten aanzien van hun POPS beleid. “Een vereiste is dat elk land een inventaris moet maken van de POPS die zich binnen hun grenzen bevinden en de stappen die ze (zullen) ondernemen om persistent­e organische verontrein­igende stoffen onder controle te houden”, aldus het persberich­t. Er staat vermeld dat de algemeen directeur van CARPHA, dr C James Hospedales, te kennen gaf dat uitvoering van dit project lidstaten in staat zal stellen gevaarlijk­e chemicalië­n beter onder controle te krijgen middels veilige opslagplaa­tsen, het zoeken naar veilige mogelijkhe­den en de vernietigi­ng van dit type chemicalië­n.

MV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname