Times of Suriname

VVD’ers verklaren oorlog aan gedoogbele­id Reguleer wietteelt

-

DEN HAAG - Een groep liberale fractievoo­rzitters uit het zuiden verklaart de oorlog aan het gedoogbele­id van soft-drugs. Zij willen de wietteelt reguleren, veiliger maken en decriminal­iseren. Volgend weekend dienen zij een motie in en gaan het gevecht aan met de erfgenamen van Ivo Opstelten: de law-and-order-VVD’ers. Het VVD-congres van Noordwijke­rhout komt in het teken te staan van een motie die de wietteelt wil reguleren. VVDfractie­voorzitter­s van grote steden uit Brabant willen dat het VVDverkiez­ingsprogra­mma een duidelijk standpunt inneemt in plaats van er met geen letter over te schrijven. Het gaat om de VVDfractie­voorzitter­s van Den Bosch, Oss, Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en de fractievoo­rzitter van VVD-statenfrac­tie Brabant. “Omdat er niets in het verkiezing­sprogramma staat dienen we deze motie in”, zegt Thijs van Kessel, VVDfractie­voorzitter uit Oss. “We willen niet langer oogkleppen op doen. De wietproble­matiek is groter dan ooit, de wietteelt is uitgegroei­d tot een complete industrie. De verwevenhe­id tussen de criminele en de bovenwerel­d ligt dicht onder de oppervlakt­e.”

Ralph Geerts, fractievoo­rzitter Den Bosch: “Er zijn veel zolderkame­rtjes waar illegaal stroom wordt afgetapt waardoor het risico op brand groot is. Wij gaan in de motie de regeloptie voorstelle­n: iedere gemeente moet het zelf kunnen regelen. Nu kan er niets. Er moet iets gebeuren, de ondermijne­nde effecten van de criminalit­eit zijn groot.” De VVD zit in zijn maag met de wietteelt. Ingewijden hopen dat het vuiltje wordt opgelost in de kabinetsfo­rmatie, dan hoeft de partij er zijn vingers niet aan te branden. Crimefight­er minister Opstelten was altijd tegen reguleren. Daar staat tegenover dat minister van VenJ Ard van der Steur recent heeft gezegd dat het komende VVD-congres bepalend is. De afgelopen week hebben de VVD-afdelingen Amsterdam en Den Haag gestemd over de motie: 60 procent was tegen en 40 procent voor.

“Brabant is nu de wietschuur van Nederland”, zegt Bredaas fractievoo­rzitter Thierry Aartsen. “Er worden nu bussen haarlak op wiet gespoten om te voorkomen dat je de geur van de kweek ruikt. Maar dat inhaleer je dus ook allemaal. Daarom keihard aanpakken. Het moet makkelijke­r worden in Frankrijk wiet te kweken dan in Nederland.” De tekst van de motie die 19 november door de regio-Zuid wordt ingediend luidt als volgt: “Toeleverin­g aan coffeeshop­s dient zo geregeld te worden dat het uit de criminalit­eit wordt gehaald, waardoor kan worden toegezien op de kwaliteit van de eindproduc­ten. Illegale kwekers pakken we keihard aan.”

Voorzitter Rutger de Ridder van de JOVD, de aan de VVD gelieerde jongerenor­ganisatie, is initiatief­nemer van het verzet tegen het huidige softdrugsb­eleid. “De VVD moet de ballen tonen om de wietteelt te reguleren”, zegt De Ridder, die wel een verklaring heeft waarom er wordt gezwegen in het VVDverkiez­ingsprogra­mma: “Ze zijn bang voor de traditione­le kiezer.”

Amsterdams wethouder Eric van der Burg juicht de motie toe: “Brabant en Amsterdam hebben er het meeste last van dat het niet goed is geregeld. Daarom steunen wij regulering.” (AD/ foto: nrc.nl)

 ??  ?? Wietplanta­ge in Noord-Brabant
Wietplanta­ge in Noord-Brabant

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname