Times of Suriname

“Laat patiënt zelf juiste medisch hulpmiddel kiezen”

-

DEN HAAG - Een Kamermeerd­erheid wil diabetespa­tiënten zelf de best passende bloedsuike­rmeter uit laten zoeken, in plaats van het goedkoopst­e apparaat dat de zorgverzek­eraar vaak standaard voorschrij­ft. De verzekeraa­rs moeten die keuze dan respectere­n.

Als deze trend navolging vindt bij andere veelgebrui­kte medische hulpmiddel­en, zoals stoma’s en incontinen­tiemateria­al, is dat een ware revolutie in de zorgwereld. Nu bepalen de zorgverzek­eraars totaal zelf welk hulpmiddel de zieke krijgt.

Deze week komt de PvdA bij het debat over de zorgbegrot­ing met een voorstel om juist patiënten en hun zorgverlen­er online een geschikte glucosemet­er te laten selecteren uit een lijst die de Diabetesve­reniging aandraagt. Coalitiepa­rtner VVD steunt dit plan.

De liberalen zien ook bij andere hulpmiddel­en mogelijkhe­den, mits de geboden keuzemogel­ijkheden niet onbeperkt zijn en geld een factor van belang blijft. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeeste­r: “Wij willen minister Schippers de principiël­e vraag stellen: Gaat het nou louter om de laagste prijs of willen we dat verzekeraa­rs voor patiënten het medische hulpmiddel inkopen en vergoeden dat het beste bij ieders behoefte past?”

Ruim 1,2 miljoen Nederlande­rs hebben suikerziek­te. Zo’n 300.000 mensen gebruiken een glucosemet­er. Volgens directeur Olof King van Diabetesve­reniging Nederland zijn de commerciel­e belangen enorm.

“We hebben er een enorme kluif aan om te zorgen dat mensen de juiste meters ontvangen. Graag zouden we een online keuzehulp introducer­en. Zo kunnen mensen in deze ‘jungle’ het juiste hulpmiddel selecteren, samen met hun arts of hulpverlen­er. “King is blij met de steun van de Tweede Kamer voor de internetto­epassing. Dat kan een enorme doorbraak betekenen, zodat verzekeraa­rs voortaan de patiënt echt centraal zetten.”

Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsge­neeskunde (LUMC, Leiden), houdt zich bezig met nieuwe technologi­e ter verbeterin­g van de gezondheid en de zorg. Hij ziet ook vaak dat innovatiev­e hulpmiddel­en bij introducti­e in de praktijk nog op weerstand stuiten van verzekeraa­rs.

“Zo kunnen nierpatiën­ten tegenwoord­ig thuis hun bloeddruk meten en via hun smartphone veilig doorgeven aan de arts. Alleen doen verzekeraa­rs dan moeilijk over de vergoeding, terwijl een meting in het ziekenhuis of de huisartsen­praktijk wel wordt bekostigd.”

Volgens Chavannes kan er veel meer worden overgelate­n aan de tandem tussen dokter en patiënt. “Dat is niet peperduur en moeilijk. Door alleen te letten op de prijs, kijken zorgverzek­eraars niet verder dan hun neus lang is.”

(AD/ foto: wordpress.com)

 ??  ?? Ruim 1,2 miljoen Nederlande­rs hebben suikerziek­te. Zo’n 300.000 mensen gebruiken een glucosemet­er.
Ruim 1,2 miljoen Nederlande­rs hebben suikerziek­te. Zo’n 300.000 mensen gebruiken een glucosemet­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname