Times of Suriname

Rode Kruis zet jonge vluchtelin­gen in voor campagne

-

AMSTERDAM - Een online campagnesp­otje van het Rode Kruis heeft voor veel ophef gezorgd op sociale media. In het filmpje lezen kindvlucht­elingen schrijnend­e reacties voor van mensen die hun haat naar buitenland­se bevolkings­groepen uitspreken. De hulpverlen­ingsorgani­satie merkt dat de berichtgev­ing over vluchtelin­gen in Nederland nog te vaak haatzaaien­d is. Daarom roepen ze in de Week van Respect online mensen op om respectvol met elkaar om te gaan. Want, zegt het Rode Kruis, woorden komen hard aan. Ook in de digitale wereld. De video wordt met gemende gevoelens ontvangen: “Deze video onderstree­pt nog maar eens het walgelijke gedrag van sommige Nederlande­rs”, reageert een YouTube-kijker. Veel mensen vinden dat het écht niet kan om de jonge slachtoffe­rs in te zetten. “Waar slaat dit nu op om hiervoor kinderen te gebruiken die niet eens snappen wat ze moeten zeggen? Hoe triest, hier help je de mensen niet mee hoor”, is één van de kritische noten.

“Ik krijg hier een vreemd gevoel bij, als eerste van schaamte, omdat de dingen die ze zeggen echt door sommige Nederlande­rs worden gezegd, maar daarnaast bekruipt mij het gevoel dat deze kinderen iets moeten voorlezen waar ze geen weet van hebben en ook dat is helemaal fout!”, schrijft iemand anders op de Facebookpa­gina van de organisati­e.

Volgens het Rode Kruis zijn de kinderen en hun ouders vooraf goed geïnformee­rd over het doel van de campagne. “De ouders wilden graag op deze manier aandacht vragen voor de boodschap om respectvol met elkaar om te gaan. Bij de opnames waren ook tolken en psychologe­n aanwezig”, laten ze weten. Het filmpje staat sinds maandag op Facebook en is inmiddels 19.000 keer gedeeld. Ook op Youtube slaat het filmpje aan: 14.000 views, 614 duimpjes omhoog en 317 duimpjes omlaag.

Of de organisati­e echt veranderin­g teweeg kan brengen, is gezien de uiteenlope­nde reacties nog maar de vraag. Het maakt in elk geval veel los onder de Nederlande­rs.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname