Times of Suriname

Minister noemt zilveren olympiër ‘arrogant en ondankbaar’

-

ATLETIEK - De ZuidAfrika­anse speerwerps­ter Sunette Viljoen heeft het flink aan de stok met de minister van Sport, Fikile Mbalula. Viljoen legde bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beslag op het zilver en zegt daardoor recht te hebben op een premie van 70.000 rand, omgerekend een kleine 5.000 euro. Mbalula beweert echter dat Viljoen daarvan heeft afgezien.

Het begon met een tweet waarin Viljoen een WhatsAppge­sprek met Mbalula toont. Hierin vraagt ze de minister vriendelij­k om het beloofde geld. “Jij vertelde dat je het niet nodig had, dus blijf ik bij jouw wensen”, reageert Mbalula. “U mag kritiek op mij hebben dat ik mijn frustratie­s uit op social media, maar ik heb geen keus”, laat Viljoen daarop weten. “70.000 rand is misschien wisselgeld voor een minister, maar dat is het niet als je moet leven van overzeese wedstrijde­n.” Het duurde niet lang voordat Mbalula van zich liet horen. “Sunette Viljoen heeft laten weten het geld niet te willen. Nu heeft ze het nodig en moet ik maar over de brug komen. Sunette Viljoen is de arrogantst­e en ondankbaar­ste persoon die ik ooit heb ontmoet.’’ Het is trouwens niet de eerste keer dat de twee elkaar in de haren vliegen. Vlak na de spelen liet Viljoen al weten dat ze twijfelde of de premies wel uitbetaald zouden worden. Toen deed de minister haar opmerkinge­n af als gezeur.

Opvallend genoeg oogstte Mbalula enkele weken geleden ook al de hoon van het publiek. De minister besloot namelijk bijna achteloos een premie van 700.000 rand te geven aan Mamelodi Sundowns, omdat de club de Afrikaanse Champions League had gewonnen. Critici menen dat Mbalula dat geld aanmerkeli­jk beter had kunnen besteden, aangezien Mamelodi Sundowns toch al veruit de rijkste club van het land is. Viljoen krijgt veel bijval van fans en collega’s. Zo noemt zwemmer Roland Schoeman de perikelen een van de redenen waarom Zuid-Afrikaanse sporters zo weinig medailles winnen. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname