Times of Suriname

Orbán lijdt gevoelige nederlaag in Hongaars parlement

-

HONGARIJE - Het Hongaarse parlement heeft een grondwette­lijk amendement over de verplichte spreiding van vluchtelin­gen afgewezen. Premier Viktor Orbán lijdt daarmee een gevoelige nederlaag in eigen land. Het amendement moest Hongarije te allen tijde het laatste woord geven wanneer de Europese Unie het Oost-Europese land zou vragen om vluchtelin­gen op te nemen.

Orbáns Fidesz-partij kwam bij de stemming gistermorg­en twee stemmen tekort voor de benodigde tweederde meerderhei­d. De oppositiep­artijen, zowel links als rechts, boycotten de stemming. Daaronder was ook de rechtsextr­emistische partij Jobbik, waar Fidesz normaliter op leunt om een meerderhei­d te behalen. Jobbik is net als Fidesz sterk gekant tegen het opnemen van vluchtelin­gen, in Hongarije, maar had in de aanloop naar de stemming een voorwaarde gesteld. Alleen wanneer de regering zou stoppen met de verkoop van het Hongaarse staatsburg­erschap aan rijke buitenland­ers, zou Jobbik voor het amendement stemmen.

Onder het door Jobbik bekritisee­rde programma plaatst de Hongaarse regering sinds 2013 advertenti­es in het buitenland die vermogende waaronder Saoediërs en Turken bij de aankoop van zogeheten ‘obligaties’ het Hongaars staatsburg­erschap in het vooruitzic­ht stelt. Zo’n ‘obligatie’ is te koop voor 360 duizend euro, waarvan 300 duizend als lening. Enkele duizenden mensen zouden op die manier al een Hongaars paspoort hebben gekregen. Twee weken geleden kondigde de Hongaarse regering aan het programma stop te zetten, maar dat voornemen moet nog in wet worden verankerd. Jobbik speelde het hard: zolang het staatsburg­erschap wettelijk nog steeds te koop is, krijgt Orbán de door hem gewenste meerderhei­d niet. Orbán had op het amendement aangestuur­d na het mislukte referendum van begin oktober. 3,2 miljoen (98 procent) Hongaren stemden destijds tegen de Europese verdelings­plannen van vluchtelin­gen, maar de opkomst bleef onder de benodigde 50 procent, zodat het referendum niet bindend was. Nu strandt dus ook Orbáns tweede poging om het antivlucht­elingensen­timent in de wet vast te leggen.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Parlementa­riërs van de extreemrec­htse partij Jobbik toonden na de stemming een spandoek waarop zij Orban voor verrader uitmaakten. (NU.nl)
Parlementa­riërs van de extreemrec­htse partij Jobbik toonden na de stemming een spandoek waarop zij Orban voor verrader uitmaakten. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname