Times of Suriname

Inval bij hoofdkanto­or Samsung na politieke rel Zuid-Korea

-

ZUID-KOREA - De ZuidKoreaa­nse autoriteit­en hebben gisteren in Seoul een inval gedaan bij Samsung Electronic­s. Aanklagers onderzoeke­n volgens persbureau Yonhap of het bedrijf financiële steun heeft verleend aan de dochter van een vertrouwel­inge van president Park Geun-hye.

De president is momenteel verwikkeld in een politiek schandaal rond de vermeende bemoeienis van haar vertrouwel­inge Choi Soon-sil met regeringsz­aken. Choi Soonsil is de dochter van de religieuze cultleider Choi Tae-min, die naar verluidt tot zijn dood in 1994 invloed uitoefende op president Park. Justitie doet onderzoek naar beschuldig­ingen dat Samsung omgerekend 2,8 miljoen euro beschikbaa­r stelde aan een bedrijf van Choi en haar dochter.

Het geld is volgens Yonhap mogelijk gebruikt om de paardrijdt­raining van de dochter te bekostigen. Zij was eerder lid van de nationale ruiterploe­g van het Aziatische land. De aanklagers zouden op zoek zijn naar gegevens over de banden tussen Samsung en de Koreaanse ruiterfede­ratie. Die organisati­e wordt ervan verdacht de regels te hebben veranderd om de dochter van Choi te bevoordele­n.

Park heeft al twee keer publiekeli­jk haar excuses aangeboden voor de belangenve­rstrengeli­ng met Choi, die ook zou hebben meegeschre­ven aan toespraken van de president. Voor de Zuid-Koreaanse bevolking zijn excuses niet voldoende: afgelopen week gingen tienduizen­den demonstran­ten de straat op, die he aftreden van president Park eisen. Volgens de organisati­e waren er bijna honderddui­zend mensen op de been, waarmee de betoging een van de grootste protesten in het land is sinds jaren.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname