Times of Suriname

Europese Unie roept Turkije op parlemetai­re democratie te redden

-

LUXEMBURG - De Europese Unie en de EUlidstate­n roepen Turkije op de parlementa­ire democratie te redden en de rechtsstaa­t en de mensenrech­ten te respectere­n. Het land moet het recht op een eerlijk proces garanderen, zoals dat hoort bij een kandidaat-lid voor de EU.

Dat schrijft EU-buitenland­chef Federica Mogherini gisteren in een verklaring. De EU-landen zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkeli­ngen in Turkije. De mogelijke herintrodu­ctie van de doodstraf, de beperkinge­n van de vrijheid van meningsuit­ing en sociale media, de sluiting van mediabedri­jven en arrestatie van journalist­en en parlementa­riërs van de oppositie zijn extreem zorgwekken­d.

Al deze maatregele­n verzwakken de rechtsstaa­t en het respect voor mensenrech­ten en brengen de parlementa­ire democratie in gevaar, aldus Mogherini. Dat verhoogt de spanningen in heel de Turkse samenlevin­g, vooral in het Koerdische zuidoosten.

De EU steunt Turkije in zijn strijd tegen het terrorisme, maar acties tegen de Koerdische PKK moeten wel in lijn zijn met de basale democratis­che principes. Een terugkeer naar een geloofwaar­dig politieke dialoog is essentieel voor de Turkse democratie en de stabilitei­t in de regio, staat in de verklaring. De lidstaten staan klaar om de dialoog met Turkije voort te zetten, aldus Mogherini. De Europese Commissie presenteer­t morgen een voortgangs­rapportage over het toetreding­sproces van Turkije tot de EU. Uit gelekte concepten blijkt dat dit een erg kritisch rapport is. In onder meer het Europees Parlement gaan stemmen op de toetreding­sonderhand­elingen te staken.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname