Times of Suriname

Schotland mengt zich in hoger beroep over Brexit

-

GROOT-BRITTANNIE - De Schotse regering mengt zich in de zaak over uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Schotland vindt dat daar een parlementa­ire stemming voor nodig is en steunt daarom de aanklagers in een rechtszaak die binnenkort bij de hoogste Britse rechter voorkomt.

De hoogste juridische ambtenaar van de Schotse regering, de Lord Advocate, wil een verklaring geven in de rechtbank. Eerder maakte de Schotse regering al bekend inmenging te overwegen, meldt de BBC.

De Hoge Raad in Londen oordeelde donderdag dat parlementa­ire toestemmin­g nodig is voor het beginnen van de zogenoemde artikel 50-procedure. Artikel 50 uit het verdrag van Lissabon is de enige manier waarop een lidstaat zijn lidmaatsch­ap van de Europese Unie kan beeindigen. De Britse regering van premier Theresa May is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. Schotland probeert te voorkomen dat het Hooggerech­tshof de uitspraak van de Hoge Raad verwerpt. De zaak tegen de regering werd aangespann­en door enkele inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Britten die in het buitenland wonen. In het hoger beroep krijgen ze bijval van NoordIerla­nd en Schotland. Als de zaak door hen gewonnen wordt, moet een parlementa­ire stemming over Brexit volgen. Als een meerderhei­d van het parlement tegen het in gang zetten van de artikel 50-procedure stemt, kan de Brexit formeel dus niet doorgaan. Een krappe meerderhei­d van de Britse bevolking heeft in juni vóór een Brexit gestemd. Het kamp dat de EU wil verlaten wist uiteindeli­jk 51,9 procent van de stemmen te winnen, het ‘bremain’-kamp bleef steken op 48,1 procent. Bijna 17,5 miljoen Britten stemden voor een Brexit. May meent dat haar regering de uittreding­sprocedure kan beginnen, omdat het parlement eerder toestemmin­g heeft gegeven om het volk daarover te laten stemmen. De beslissing kwam daarmee bij de bevolking te liggen.

De klagers noemen de beslissing van May om het parlement te passeren “ongrondwet­telijk”. Ze vinden dat het democratis­ch gekozen parlement zich daarover moet kunnen uitspreken.

(NU.nl)

 ??  ?? Nicola Sturgeon, premier van Schotland en leider van de Scottish National Party. (Sceptical Scot)
Nicola Sturgeon, premier van Schotland en leider van de Scottish National Party. (Sceptical Scot)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname