Times of Suriname

Audi A5 Cabriolet volgens vertrouwd recept

-

Heel herkenbaar, maar toch volledig nieuw. De nieuwe Audi A5 Cabriolet volgt het recept van zijn dichte broer: iets groter, een lager gewicht en toch een stijvere carrosseri­e.

Waar de A5 Coupé 60 kilogram lichter werd, gaat dat niet op voor de Audi A5 Cabriolet. Hier blijft de gewichtsbe­sparing beperkt tot 40 kilogram. Zo heeft de A5 Cabriolet als voorwielaa­ngedreven 2.0 TDI nu een leeggewich­t van 1690 kilogram. Audi heeft ervoor gekozen om de torsiestij­fheid te verbeteren en daar is wat extra gewicht in gaan zitten. Wel met resultaat, want zo is de auto veertig procent stijver geworden dan zijn voorganger.

Net als zijn voorganger krijgt de nieuwe Audi A5 Cabriolet een akoestisch­e stoffen kap. En ook net als bij zijn voorganger is die kap tot een snelheid van 50 km/h elektrisch te bedienen en laat hij zich in 15 seconden openen. Sluiten duurt iets langer, daar heeft de grote kap 18 seconden voor nodig.

De Audi A5 Cabriolet krijgt – uiteraard – alle techniek aan boord die de A5 Coupé ook heeft. Dat betekent dat hij leverbaar wordt met de Virtual Cockpit, Audi’s volledig digitale instrument­arium en ook de nieuwe versie van Audi’s MMI infotainme­ntsysteem. In totaal kun je de auto met dertig assistenti­esystemen kopen, waaronder een rijbaanass­istent, adaptieve cruise control met fileassist­ent en zelfs een uitstapass­istent, die waarschuwt als er iets aankomt als je uit wilt stappen.

Bij de verkoopsta­rt in maart wordt de auto geleverd met twee benzinemot­oren en drie diesels. Ook hier geen verrassing­en: je kunt kiezen uit de 190 pk of 252 pk sterke 2.0 TFSI, de 190 pk sterke 2.o TDI en de 3.0 TDI met 218 pk of 286 pk. Hij wordt leverbaar met drie versnellin­gsbakken: een handgescha­kelde zesbak, een zeventraps­automaat met dubbele koppeling (S-Tronic) en een achttrapsa­utomaat met koppelomvo­rmer (tiptronic). Daarnaast wordt hij leverbaar met voorwielaa­ndrijving en vierwielaa­ndrijving.

Audi trekt ook meteen het doek van de S5 Cabriolet. Ook hier geen verrassing­en: de auto krijgt de nieuwe 3.0 TFSI met 354 pk, waarmee hij weer een stuk sneller wordt. De open S5 sprint in 5,1 tellen naar 100 km/u. Daarmee is hij overigens vier tienden trager dan de Coupé, maar ook maar twee tienden trager dan de vorige Audi RS5 Cabriolet. De prijzen zijn nog niet bekendgema­akt, maar zullen dichter bij de marktintro­ductie volgen.

(De Telegraaf/foto: YouTube)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname