Times of Suriname

Compleet nieuwe Volkswagen Polo komt eraan

-

Voor het eerst in zijn bestaan zal de Volkswagen Polo in lengte groeien tot meer dan 4,10 meter. Daardoor zal de Polo meer interieurr­uimte bieden en de sterke concurrent­ie in de vorm van een eveneens fonkelnieu­we Ford Fiesta en de populaire Peugeot 208 de nodige weerstand kunnen bieden.

De nieuwe generatie Volkswagen Polo laat zich nog niet dit jaar zien. Volkswagen heeft er tegenwoord­ig een handje van om nieuwe modellen pas kort voor hun publieksop­treden te presentere­n. Het debuut van de nieuwe hatchback staat gepland voor de Autosalon van Genève, die in maart plaatsheef­t. Reken er maar op dat de eerste plaatjes pas in februari de wereld worden ingestuurd.

Dan nog is Volkswagen er vroeg bij om de nieuwe Polo te tonen. De productie van het model start aan het begin van de zomer, zodat in augustus de eerste exemplaren bij de dealer verschijne­n. Er staat dan wel een aangepast leveringsp­rogramma in de showroom. De nieuwe Polo debuteert als vijfdeurs hatchback en daar blijft het bij. De driedeursv­ariant is uit kostenoogp­unt geschrapt. De vraag naar die variant is dermate laag, dat de Duitsers de investerin­g niet zullen terugverdi­enen. Het betekent dat de Polo GTI voor het eerst alleen als vijfdeurs hatchback leverbaar wordt. De CrossPolo moet het veld ruimen, maar in plaats van dat model verschijnt er een serieuze SUV in de klasse van de Polo.

Het behoeft geen verdere uitleg dat de designafde­ling van Volkswagen het bestaande ontwerp verder verfijnd. Hij behoudt de karakteris­tieke carrosseri­elijn, ondanks de toegenomen buiten afmetingen. Het is niet alleen in de lengte dat de hatchback groter wordt, ook in de breedte. Over de hoogte is nog niet bekend. Volkswagen geeft de grootste Polo tevens een grootste wielbasis ook. Naar verluidt neemt de afstand tussen de voor- en achteras met zo’n negen centimeter toe, wat overigens minder is dan de koets groeit. Volkswagen past op de hatchback de zogeheten MQB A0-architectu­ur toe, een voordelige variant van MQB.

Door de grotere wielbasis zou de Polo meer interieurr­uimte bieden. Belangrijk, maar de toepassing van de MQBcompone­nten zorgt ervoor dat de zesde Polo tal van voorzienin­gen op het gebied van connectivi­teit en veiligheid­ssystemen kan bieden zoals het merk ook op de grotere Golf levert. Bovendien draagt de MQB-architectu­ur er aan bij dat het wagengewic­ht van de Polo in vergelijki­ng met het bestaande type fors daalt. Er is sprake van zo’n 70 kg, al laat VW zich daar nog niet over uit.

Voor de aandrijvin­g komt Volkswagen met twee nieuwe motoren, een 1,5 liter viercilind­er in zowel benzine als diesel. De oliegestoo­kte versie zal er in verschille­nde configurat­ies komen, waarbij het vermogen uiteenloop­t van 90 tot 130 pk. Het blok vervangt de huidige 1.2, 1.4 en 1.6 diesel. Het benzinegam­ma krijgt een 140 en 160 pk sterke eenpunt-vijf, die naast de 1.0 (T) FSI wordt aangeboden. Voor de GTI staat een 2,0 liter viercilind­er met turbo gepland. Vierwielaa­ndrijving wordt deze keer ook beschikbaa­r. De Polo is de eerste loot aan de B-segmentsta­m van het Volkswagen-concern. Na de Polo komen de A1 van Audi (2018), de Seat Ibiza en de Skoda Fabia. Laatstgeno­emde zou volgens een insider pas rond 2020 komen. Voor de A1 wordt 2018 genoemd. (DeTelegraa­f/foto: YouTube/

Carwow)

Voorheen was de Volkswagen Cross Up alleen leverbaar met de 75 pk variant van de 1,0 liter driecilind­er. Daarmee was hij niet echt tot indrukwekk­ende prestaties in staat: 0-100 km/h deed hij in 14,2 seconden. Daarom voegt Volkswagen nu ook de 1.0 TSI met 90 pk toe aan het motorengam­ma.

Vijftien millimeter

Net als de Up heeft ook de Volkswagen Cross Up een milde facelift gehad. Zo zijn de bumpers anders dan voorheen en heeft hij ook andere koplampen gekregen. Toch is het vooral de kleur van de bumper die opvalt. Was hij eerst lichtgrijs, is hij nu in een donkerdere tint gespoten. De grille is ook groter geworden dan bij zijn voorganger, wat hem een iets stoerder uiterlijk geeft. Verder zijn er natuurlijk ook de nodige gelijkenis­sen: hij is nog altijd vijftien millimeter hoger dan een normale Up en heeft altijd standaard dakrails en 16 inch lichtmetal­en wielen, al zijn die laatste ook anders dan eerst.

Van binnen heeft Volkswagen hem ook proberen te onderschei­den van zijn lagere broertjes. Zo heeft hij speciale stoelbekle­ding, een ander paneel op het dashboard en ook oranje sfeerverli­chting. Vanaf begin 2017 staat de nieuwe Volkswagen Cross Up in de showroom. Tegen die tijd volgen ook de prijzen. (DeTelegraa­f/foto: Autodato)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname