Times of Suriname

DSB boekt ook verlies

-

PARAMARIBO - Niet alleen de Hakrinbank, maar ook De Surinaamsc­he Bank (DSB) heeft minder goede halfjaarci­jfers geboekt. De Hakrinbank moest met minder winst genoegen nemen, maar de DSB heeft het eerste halfjaar van 2016 met een fors verlies moeten afsluiten. Vanwege het negatieve resultaat is het voorstel gedaan om geen interim-dividend uit te keren.

Het verlies schrijft de bank vooral toe aan de toegenomen kredietvoo­rzieningen. In het recent uitgegeven verslag geeft de directie van de financiële instelling aan dat het balanstota­al van SRD 4,898 miljard naar SRD 7,364 miljard is gestegen. Dat is 50% ten opzichte van de cijfers per december 2015. De stijging kan deels verklaard worden door de stijging van de wisselkoer­sen van de USD en de euro. Per 31 december 2015 waren de koersen voor de dollar SRD 4,04 en SRD 4,44 voor de euro. Eind juni waren deze koersen opgelopen naar SRD 7,09 om SRD 7,83 respectiev­elijk voor de dollar en de euro.

Vanwege de koersontwi­kkeling is het aandeel van vreemdeval­utaposten in de balans relatief toegenomen. Dit komt in het verslag tot uiting in vorderinge­n op bankiers en obligaties die overwegend in vreemde valuta luiden. Zowel de kredietver­lening aan de overheid als ook aan particulie­ren is toegenomen. De totale stijging in SRD-waarde is vrijwel geheel toe te schrijven aan een hogere koersnoter­ing. Verder blijkt dat de bedrijfsla­sten van de bank met SRD 18,7 miljoen zijn toegenomen van SRD 62.22 miljoen naar SRD 80.96 miljoen. Het grootste deel daarvan komt door de toegekende compensati­e aan het bankperson­eel vanwege de gedaalde koopkracht. In het eerste halfjaar van 2015 waren de personeels­kosten nog SRD 39.99 miljoen, terwijl die over de afgelopen zes maanden SRD 50.08 miljoen bedroeg. De toename van de andere beheerskos­ten heeft vooral te maken met kosten die in vreemde valuta zijn uitgedrukt.

De directie meldt in het halfjaarve­rslag ook dat de economisch­e crisis in 2016 hevig is toegenomen. Zij meent dat de beleidsmak­ers onvoldoend­e voorbereid waren om de effecten van de Surinaamse economisch­e teruggang een halt toe te roepen. De inflatie is in de eerste 6 maanden van dit jaar sterk toegenomen in samenhang met de verdere verslechte­ring van de wisselkoer­s. De 12-maandeninf­latie is per 30 juni 2016 ruim 63%, terwijl het een jaar daarvoor (30 juni 2015) nog ongeveer 5% was. Voor de op hol geslagen wisselkoer­sen heeft de DSBdirecti­e ook geen goed woord over. “Na enkele, achteraf gebleken, nutteloze pogingen om door middel van valutaveil­ingen de wisselkoer­s stabiel te houden, heeft de Centrale Bank van Suriname op 10 mei 2016 een systeem van vrije wisselkoer­svorming bij de verhandeli­ng van vreemde valuta afgekondig­d. Ultimo juni noteerde de SRD volgens de ‘richtkoers’ van de Centrale Bank van Suriname 7,09 voor de Amerikaans­e dollar. De depreciati­e van onze munt is echter niet gestopt en bij het schrijven van dit verslag was de koers reeds SRD 7,53 voor de USD”, aldus de directie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname