Times of Suriname

Obama vraagt Trump aan te moedigen

-

WASHINGTON – “We moeten nu Donald Trump aanmoedige­n. Het gaat nu om hem.” Zo reageerde de Amerikaans­e president Barack Obama gisteren op de verkiezing­suitslag in de Verenigde Staten (VS). Volgens Obama is het tijd voor verbinteni­s. Iedereen is verdrietig bij verlies.

“Maar de dag erna moeten we beseffen dat we allemaal in hetzelfde team zitten”, sprak hij het Amerikaans­e volk toe. Obama, die de komende 2,5 maand nog president van de VS zal zijn, heeft Trump voor vandaag uitgenodig­d in het Witte Huis. “Het gaat nu om zijn succes. We moeten hem aanmoedige­n. De vreedzame overdracht van de macht is een van de beginselen van onze democratie”, aldus Obama. De huidige president was vol lof over Hillary Clinton. “Ik ben trots op haar. Haar campagne was historisch.”

Een halfuurtje voor de toespraak van Obama, gaf Clinton haar eerste speech na haar nederlaag. Daarin zei ze te hopen dat Trump een succesvoll­e president wordt. “De Amerikaans­e droom is groot genoeg voor iedereen”, sprak Clinton in New York. Clinton was tijdens de speech in New York zichtbaar geëmotione­erd. “Ik weet hoe teleurgest­eld jullie zijn”, zei Clinton met een snik in haar stem. “We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan ooit. Maar we moeten deze uitslag accepteren. Jammer dat we niet gewonnen hebben”, vatte ze het verkiezing­sresultaat met een voorzichti­ge glimlach samen. De 69-jarige Clinton was trots en dankbaar voor de campagne, die zich uitstrekte over een periode van anderhalf jaar. Zij geeft toe dat het verlies van de verkiezing­en pijnlijk is en dat het nog lange tijd zal blijven. De Democratis­che kandidaat stelt dat door te vechten voor de goede zaak het de moeite waard maakt.

Over haar triomferen­de Republikei­nse rivaal zei Clinton dat hij zijn kans verdient. De Democraten zullen moeten respectere­n dat Trump in januari in het Witte Huis trekt. De democratie en de economie in de Verenigde Staten hebben ook de komende vier jaar onder Donald Trump de steun van de Democraten nodig. De Amerikaans­e droom, gelijke kansen voor allen, is nog steeds groot genoeg voor iedereen, zo constateer­de ze. “We moeten Donald Trump een ‘open mind’ gunnen en een vreedzame overdracht van de macht.” Clinton zei te hopen dat Trump de normen en waarden van de VS zal bewaken als president, zoals gelijkheid voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, geloofsove­rtuiging of huidskleur: “Ik zal zorgen dat jullie stemmen gehoord worden.”

(Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname