Times of Suriname

Suriname in top drie voor succesvoll­e malariabes­trijding

-

PARAMARIBO - Suriname heeft onlangs, in een ceremonie in Washington, de tweede plaats toegekend gekregen, van genomineer­den voor de Malaria Champions of the Americas award. De eerste plaats is naar Costa Rica gegaan. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt in het kader van de viering van Malaria Day of the Americas op 6 november. Dit meldt het Ministerie van Volksgezon­dheid in een persberich­t.

Het is niet de eerste keer dat PAHO/WHO de succesvoll­e malariabes­trijding in Suriname erkent en voor het voetlicht plaatst. In 2010 werd de award al gewonnen door de nationale Malaria Board van het Ministerie van Volksgezon­dheid op grond van zijn bijdrage aan de enorme daling van het aantal malariainf­ecties in het binnenland. Deze daling had tot gevolg dat in Suriname al in 2007 het Millennium Ontwikkeli­ngsdoel voor malaria werd gehaald.

Suriname wil malaria elimineren. Dit doel is bijna gehaald, maar juist de laatste loodjes wegen het zwaarst, omdat de malaria die nu nog voorkomt in Suriname vooral afkomstig is van verafgeleg­en goudmijnge­bieden. Verder is er voortduren­de import van malaria vanuit onze buurlanden, waardoor er aldoor een risico is van herintrodu­ctie van de ziekte in gebieden waar de parasiet al succesvol was bestreden.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid krijgt ondersteun­ing van internatio­nale donoren, voornameli­jk het Global Fund en de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank om haar malaria-eliminatie doel te bereiken. Het blijft één van de topdoelen van het ministerie om met man en macht malaria de kop in te kunnen drukken en zodoende tot in het verre binnenland te kunnen garanderen, dat het gebied geheel malariavri­j kan worden verklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname