Times of Suriname

Minister Algoe lanceert voor de rijstsecto­r

-

NICKERIE - Ter versterkin­g van de rijstsecto­r in Suriname heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gistermorg­en op het Anne van Dijk Rijstonder­zoekscentr­um Nickerie (Adron) het Reverse Linkage project gelanceerd. Dit project welke een samenwerki­ng is tussen Suriname en Maleisië, is geïnitieer­d door de regering van Suriname.

Dit project houdt onder andere in versterkin­g van het veredeling­sprogramma en is gebaseerd op het veredelen van acht rijstvarie­teiten uit Maleisië. Daarnaast zal Suriname ook technische bijstand krijgen voor bodem vruchtbaar­heid en watermanag­ement. Het onderzoek naar watermanag­ement gebeurt in samenwerki­ng met het Overliggen­d Waterschap Multipurpo­se Corantijn Project.

Het project wordt getrokken door Faizal Ramli uit Maleisië werkzaam bij Mardi Holdings; een onderzoek en ontwikkeli­ngsinstitu­ut dat onderzoek doet naar verschille­nde landbouw en voedselpro­ducten. “Een van de activiteit­en van Mardi is om na te gaan hoe de rijstindus­trie te verbeteren en de productie van rijst te verhogen en te verduurzam­en”, vertelt Ramli. Minister Algoe gaf aan dat er met acht variëteite­n uit Maleisië geëxperime­nteerd zal worden de komende drie jaar. Drie hiervan hebben te maken met aromatisch­e variëteite­n, net als de bekende basmatirij­st. Volgens de Landbouwmi­nister heeft aromatisch­e rijst een betere prijs op de markt en mensen prefereren het liefst dat soort rjst te consumeren. “We moeten dan gaan produceren wat men consumeert”, zegt Algoe. Daarnaast zijn er ook varieteite­n die een hogere productie hebben, resistent zijn tegen de neckblast ziekte, een varieteit die bestand is tegen een hoog zoutgehalt­e, en een die met weinig inputs kan worden geproducee­rd. Het is de bedoeling dat deze rijstsoort­en hier worden uitgetest om te zien welke goed gedijt zodat ze uiteindeli­jk terecht komen bij de padieprodu­centen. Algoe merkt op dat indien het onderzoek succesvol is, de padieboere­n meer kunnen produceren “op dezelfde oppervlakt­e maar met een hogere opbrengst met minder inputs en lagere kosten”. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat het steeds beter zal gaan met de rijstsecto­r ondanks de negatieve kritieken. De minister geeft aan dat bodemanaly­se heel belangrijk is vandaar dat het ook een onderdeel is van het project. Aan het project zullen behalve Adron ook studenten van de Anton de Kom universite­it en het Natin meewerken alsook afgestudee­rden van de universite­it. Daarnaast zullen 1500 landbouwer­s een farmfield schooltrai­ning krijgen zodat zij de opgedane kennis kunnen toepassen op hun eigen landbouwar­eaal. Het project zal USD 7.728.000 kosten. Een deel van het bedrag zal geleend worden bij de Islamic Developmen­t Bank (IsDB). de overheid komt in met een deel terwijl een ander deel wordt gedoneerd. Behalve in Nickerie zullen de variëteite­n ook in de districten Coronie en Saramacca worden uitgetest.

AL

 ??  ?? Als een echte padieboer ploeterde minister Soeresh Algoe van LVV gistermorg­en in de modder, toen hij bij Adron het startsein gaf voor het Reverse Linkage-project. Dit project behelst het uittesten van acht rijstvarië­teiten uit Maleisië om die op den...
Als een echte padieboer ploeterde minister Soeresh Algoe van LVV gistermorg­en in de modder, toen hij bij Adron het startsein gaf voor het Reverse Linkage-project. Dit project behelst het uittesten van acht rijstvarië­teiten uit Maleisië om die op den...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname