Times of Suriname

Negende Democratie­maand in het teken van kritische burgers

-

PARAMARIBO – De activiteit­en van de Democratie­maand 2016 in Suriname zijn gericht op bewustword­ing en capaciteit­sopbouw voor kritisch burgerscha­p, via een serie van mini-seminars (BINI-mini’s) en mini-masterclas­ses, mediaprodu­cties en de publicatie van de 7e State of Our Democracy nieuwsbrie­f. De activiteit­en vinden plaats tussen 19 en 21 november. Dit meldt stichting Projekta in een persberich­t.

Kritisch, democratis­ch burgerscha­p wil zeggen: niet alleen kritiek geven om kritiek te geven, maar praten vanuit een op feiten gebaseerde opinie. Niet alleen protestere­n, maar weten wat betekenisv­olle citizens action is. Niet alleen de vinger wijzen naar de Staat en de regering, maar bijdragen aan maatschapp­elijk welzijn, de beleving van mensenrech­ten en democratie, waar we kunnen altijd op basis van een kritische blik. Kritisch, democratis­ch burgerscha­p vereist een leergierig­e geest. Het vraagt om het vermogen om feiten van fictie te onderschei­den, om basisprinc­ipes van mensenrech­ten, rechtsstaa­t en goed bestuur te begrijpen en toe te passen in redenering­en, acties en in analyse van beleid, toespraken en teksten. Kritische burgers worden niet geboren – zij worden gevormd. Dit vereist een expliciete wil en bereidheid om burgers toe te rusten met de kennis, vaardighed­en en attitude om een stem te hebben die bijdraagt aan het algemeen belang.

Sinds de verkiezing­en van 2015, zijn de burgers van Suriname geconfront­eerd met een scala aan vraagstukk­en, voornameli­jk, maar niet alleen, te wijten aan de financiële en economisch­e crisis die ons land meemaakt. In een dergelijke omgeving vormen het gebrek aan transparan­tie en de vele veranderin­gen in het beleid een voedingsbo­dem voor argwaan en verhit debat. Verschille­nde soorten van protest zijn gehouden, met een wisselende mate van succes in termen van opkomst en impact. Een andere zorgwekken­de trend is het toenemende geroep om geweld, en publiekeli­jk afwijzen van de mensenrech­ten van bepaalde mensen die als crimineel worden gezien. Discussies verzanden in gemeenplaa­tsen en beschuldig­ingen, er is weinig ruimte voor gedegen afweging, weinig geduld voor gematigde stemmen. Wij geloven dat debatten en discussies inboeten aan kwaliteit, onder andere omdat burgers niet voldoende uitgerust zijn om beleid te analyseren, niet voldoende achtergron­dinformati­e hebben om een afgewogen mening te vormen en onvoldoend­e vaardighed­en om samenhange­nde argumenten te presentere­n. De “BINI-mini’s” zijn korte interactie­ve colleges, bestemd voor niet deskundige­n, voor basiskenni­s en bewustword­ing. Er zijn drie kernthema’s: mensenrech­ten, financieel-economisch en goed bestuur. De colleges bestrijken een breed scala aan onderwerpe­n, variërend van huiselijk geweld, wisselkoer­sen, mijnbouw en duurzame ontwikkeli­ng, de rol van de Rekenkamer in goed bestuur, tot vrouwenrec­hten en de gouddeals. De inleiders zijn onder andere personen verbonden aan de Rekenkamer, de Vereniging van Economiste­n in Suriname, Women’s Rights Centre, Green Heritage Fund Suriname, Projekta, en de Surinaamse Vereniging van Accountant­s. De mini-masterclas­ses zijn ééndaagse trainingen om deelnemers de basiskenni­s bij te brengen van enkele raamwerken (zoals mensenrech­ten, democratie, goed bestuur) en praktische handvatten die bijdragen aan het vormen en vormgeven van gefundeerd­e opinies. De trainingen worden verzorgd door Projekta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname