Times of Suriname

10 november: Internatio­nale Dag van de Wetenschap

-

De Verenigde Naties (VN) vinden ook wetenschap belangrijk. Reden genoeg om 10 november tot World Science Day uit te roepen. En dan met de focus op vrede en ontwikkeli­ng uiteraard. De UNESCO heeft de dag in 2001 uitgeroepe­n om het belang van wetenschap te onderstrep­en. Ook vindt de VN het noodzakeli­jk dat de kloof tussen wetenschap en maatschapp­ij kleiner moet. Met deze dag willen ze dat vermindere­n.

Het doel van de Werelddag van de Wetenschap is bedoeld voor vrede en ontwikkeli­ng om de inzet van de wetenschap voor vrede en ontwikkeli­ng en een verantwoor­d gebruik van de wetenschap ten bate van de samenlevin­g te benadrukke­n. De Werelddag van de Wetenschap voor vrede en ontwikkeli­ng richt zich ook op het verhogen van het publieke bewustzijn van het belang van wetenschap en om de kloof tussen wetenschap en samenlevin­g te overbrugge­n.

Wetenschap is zowel systematis­ch verkregen en geordende objectieve menselijke kennis, als het proces van kennisverw­erving en de gemeenscha­p waarin deze kennis wordt vergaard. Deze gemeenscha­p heeft haar eigen wetenschap­pelijke methodes en conventies. Wetenschap en technologi­e zijn belangrijk­e elementen van de moderne geïndustri­aliseerde samenlevin­g. Men onderschei­dt vaak fundamente­le wetenschap, die streeft naar fundamente­le kennis en begrip van de werkelijkh­eid van toegepaste wetenschap die nadrukkeli­jk is gericht op toepassing van kennis en beïnvloedi­ng van de werkelijkh­eid.

Er bestaan verschille­nde betekeniss­en en interpreta­ties van wetenschap. In het dagelijkse leven gaat het echter meestal om twee betekeniss­en: het weten over of kennis van iets (‘hij of zij heeft geen wetenschap van wat er vroeger is gebeurd’). Het systematis­ch geordende geheel van het weten en van de regels, wetmatighe­den, theorieën, hypotheses en systemen waarmee verdere kennis verkregen kan worden, vaak gekoppeld aan een speciaal vakgebied en de beoefenaar­s hiervan. In de wetenschap­pelijke -academisch­e- beroepspra­ktijk ziet men de wetenschap als een onderdeel van de maatschapp­ij dat zich ten doel heeft gesteld kennis te vergaren. Dit onderdeel heeft een heel eigen karakter, en de beoefening ervan is onderworpe­n aan eigen wetten, methoden en conventies. In deze praktijk worden met het begrip wetenschap verschille­nde zaken aangeduid.

Bij wetenschap gaat het om opzettelij­k en doelgerich­t onderzoek en verwerving van kennis op een bepaald terrein of vakgebied of vakwetensc­hap. Deze vorm heeft in de westerse wereld sinds Plato maar vooral in de loop van de Middeleeuw­en een geïnstitut­ionaliseer­de vorm gekregen in academies of universite­iten en in speciale onderzoeks­instituten of -laboratori­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname