Times of Suriname

10 november: Dag van Respect

-

PARAMARIBO - Een wereld zonder respect is niet leefbaar. Respect verdient dan ook aandacht en inzet van iedereen. Elke tweede donderdag van november is het de Dag van Respect. Dit jaar valt de dag op 10 november. De Dag van Respect bestaat sinds 2006 en is een vast onderdeel in veel schoolprog­ramma’s. Op deze dag worden kinderen en jongeren geïnspiree­rd en gestimulee­rd om in hun dagelijks leven respect te herkennen, te waarderen en te gebruiken. Het thema dit jaar is: ‘Jij maakt het verschil’.

Waarom een Dag van Respect? Respect is essentieel voor elkaar, de samenlevin­g en voor de natuur en het milieu. Door respectvol met iemand om te gaan, laat je blijken dat je iemand accepteert en waardeert zoals hij of zij is, ondanks de verschille­n die er tussen jullie bestaan. Door met respect met mensen om te gaan, voorkom je discrimina­tie en krijg je er respect voor terug.

In de samenlevin­g zijn normen en waarden erg belangrijk. Dit zijn geschreven of ongeschrev­en regels die er onder andere voor zorgen dat respect voor elkaar en het milieu gehandhaaf­d blijven. Respect voor deze regels is van belang. Kijk naar de aarde; deze kan ook wel wat respect gebruiken! Als we verder kijken dan ons neus lang is, is te begrijpen dat als er niet zorgvuldig met de aarde wordt omgegaan, dit grote consequent­ies heeft voor ons en de komende generaties. Hier kan natuurlijk iets aan gedaan worden, zoals beter omspringen met het milieu. Neem bijvoorbee­ld de fiets in plaats van de auto, laat de kraan niet te lang lopen en gooi kauwgom en blikjes netjes in de prullenbak. Respect is dus een heel breed begrip en is van groot belang voor de maatschapp­ij. Geen wonder dat er een speciale dag is uitgeroepe­n tot De dag van Respect, om op deze manier eens extra aandacht te schenken aan dit belangrijk­e onderdeel van de samenlevin­g. Vooral op scholen worden dan lessen eraan besteed, maar voor de rest van de samenlevin­g kan een lesje respect ook zeker geen kwaad! Deze heeft tot doel om de verschille­n en overeenkom­sten in respectbel­eving bespreekba­ar te maken. (Bron: www. Tallsay.com/ www.iday.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname