Times of Suriname

Zorgen om koers Trump met NAVO

-

DEN HAAG - Wat voor president wordt Donald Trump? Het is de onzekerhei­d over deze vraag die de reacties in politiek Den Haag bepalen over de uitverkiez­ing van de nieuwe president van de Verenigde Staten.

“We zullen hem beoordelen op zijn daden”, zegt minister Koenders (Buitenland­se Zaken). “Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenlevin­g en wereldorde graag zien, bijvoorbee­ld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkings­groepen.” “Deal with it”, is de boodschap van VVD-kamerlid Ten Broeke. “Voor Nederlande­rs zijn twee dingen van belang: Trumps afkeer van handelsver­dragen als TTIP en zijn ‘commitment’ aan de NAVO. Wat dat betreft is de uitverkiez­ing van Trump een ‘wake up call’ voor Nederland en Europa dat we veel meer voor onze eigen veiligheid moeten zorgen.”

“Maar dat is precies het punt”, zegt PvdA-Kamerlid Servaes. “Trump heeft het belang van de NAVO enorm gerelative­erd. Dat is slecht. Maar waar hij precies voor staat, is onduidelij­k. Ook dat is slecht. Het laatste wat we kunnen gebruiken is onduidelij­kheid over de rol van de VS in de wereld. Mijn boodschap aan Trump is dan ook: houd vast aan onze gemeenscha­ppelijke waarden en maak snel duidelijk welke koers je vaart.”

D66-leider Pechtold zich ronduit beroerd voelt door de overwinnin­g van Trump. “Dit is erg, erg slecht nieuws voor Nederland en Europa. Trump heeft zich gekeerd tegen de NAVO en wil Europa niet militair meer steunen zoals alle voorgaande presidente­n hebben gedaan sinds halverwege de vorige eeuw.” Ook zijn sympathie voor de Russische president Poetin baart Pechtold zorgen. “Poetin zal dit zeker vieren als een overwinnin­g en in Oost-Euroa en in Syrië zijn macht proberen te vergroten.”

Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt zijn de komende dagen cruciaal. “De komende dagen gaat Trump vijfduizen­d mensen benoemen. Dan weten we eigenlijk pas welke kant het opgaat. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen. dat weet namelijk niemand.” PVV-leider Wilders reageert jubelend. “Een historisch­e overwinnin­g! Een revolutie”, zo laat hij via Twitter weten. “Ook wij zullen ons land teruggeven aan de Nederlande­rs.”

Volgens fractielei­der Segers van de ChristenUn­ie is Trumps grootste opgave nu het overbrugge­n van de tegenstell­ingen die hijzelf heeft gecreëerd. “Als een van Amerika’s bondgenote­n zal Nederland ook met deze president moeten blijven samenwerke­n om op te komen voor onze eigen vrijheid en die van zoveel anderen in de wereld die hun hoop op de westerse wereld hebben gevestigd.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname