Times of Suriname

Steeds meer oorlogssla­chtoffers herbegrave­n

-

SOESTERBER­G - Steeds meer militairen en burgers die omkwamen in de Tweede Wereldoorl­og krijgen een herbegrafe­nis op de erevelden op de Grebbeberg en in Loenen. Dat gebeurt op verzoek van nabestaand­en, die willen dat het oorlogssla­chtoffer een blijvende rustplaats krijgt.

Dat zei luitenant Geert Jonker van de Bergings- en Identifica­tiedienst Koninklijk­e Landmacht (BIDKL) gisteren. De dienst verzorgt de herbegrafe­nissen op de erevelden. Vandaag worden korporaal Marinus de Wit en soldaat Pieter Saarloos herbegrave­n op het militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Zij kwamen in de meidagen van 1940 om het leven. Marinus de Wit lag begraven in Drunen en Pieter Saarloos in Dinteloord. Militairen en burgers die voor dapperheid zijn onderschei­den worden met militaire eer naar hun rustplaats begeleid.

Volgens Jonker zijn er twee redenen dat er steeds meer herbegrafe­nissen op de erevelden zijn: “Langzamerh­and hebben veel gevallenen uit de Tweede Oorlog geen naaste familie meer. De laatste afstammeli­ngen zijn nu zelf oud. De meesten willen graag dat hun oorlogshel­d ook als zij er niet meer zijn in een net verzorgd graf ligt. De Oorlogsgra­venstichti­ng zorgt daar als beheerder van de erevelden voor. De andere reden is meestal dat een gemeente een verwant opspoort omdat er plannen zijn graven te gaan ruimen. Die verwanten kunnen dan ook verzoeken om een plek op het ereveld.” Op de Grebbeberg liggen alleen militaire oorlogssla­chtoffers uit de meidagen van 1940. Op het ereveld in Loenen bij Apeldoorn liggen andere Nederlands­e militaire oorlogssla­chtoffers en burgers die in oorlogen omkwamen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw rusten hier behalve slachtoffe­rs van de Tweede Wereldoorl­og ook gesneuveld­en uit andere oorlogen. De rustplaats­en op beide erevelden zijn rijksgrave­n, die niet geruimd mogen worden. Op de Grebbeberg zijn nu ruim 850 graven en in Loenen liggen bijna vierduizen­d mensen. Volgens de BIDKL zijn er nog ongeveer zesduizend gevallenen die voor een herbegrafe­nis in aanmerking komen. (De Telegraaf/ foto: nederlands­ekrijgsmac­ht.nl)

 ??  ?? Het militair ereveld Grebbeberg.
Het militair ereveld Grebbeberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname