Times of Suriname

Baas Russisch olympisch comité pleit voor minder medische attesten

-

OLYMPISCHE SPELEN Alexander Zhukov, de uittredend voorzitter van het Russisch olympisch comité (ROC), vindt dat de regels rondom medische attesten moeten worden aangepast omdat nu te veel sporters er gebruik van maken.

“Het is complete onzin dat atleten met een serieuze - en soms zelfs chronische - ziekte olympisch kampioen kunnen worden door middelen te nemen die verboden zijn voor andere atleten”, aldus Zhukov tegen het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) in een speech die woensdag is vrijgegeve­n.

Medische attesten, of TUE’s, zijn al enige tijd in het nieuws omdat het hackerscol­lectief Fancy Bears in de afgelopen maanden de vertrouwel­ijke medische gegevens van talloze topsporter­s heeft gelekt.

Volgens wereldanti­dopingbure­au WADA is het lekken het werk van Russische cyberspion­nen die zo wraak willen nemen voor de rapporten die een door de Staat gesteund dopingsyst­eem in Rusland blootlegde­n en die leidden tot massale schorsinge­n van Russische sporters.

Zhukov, die binnenkort zal vertrekken als ROCvoorzit­ter, ging in Lausanne niet in op die beschuldig­ingen. Hij maakte wel duidelijk dat hij vindt dat het systeem van medische attesten niet meer voldoet. “Het aanvragen van medische attesten wordt steeds gewoner”, zei de Rus. “Binnenkort is het een uitzonderi­ng dat er gezonde sporters meedoen aan een wedstrijd. Moeten we dat echt accepteren?”

Zhukov herhaalde bij het IOC nogmaals het Russische standpunt dat er geen door de Staat gesteund dopingsyst­eem in Rusland is of was. Ook bekritisee­rde hij de maatregele­n die het WADA heeft genomen sinds het uitkomen van het zeer kritische rapport over Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname