Times of Suriname

Carlsberg boekt minder omzet

-

KOPENHAGEN - Carlsberg Group heeft in het derde kwartaal van 2016 minder omzet geboekt dan een jaar eerder als gevolg van negatieve wisselkoer­seffecten, maar verhoogde wel de winstverwa­chting op basis van sterke volumegroe­i in Rusland, Oekraïne en India. Dit maakte de Deense bierbrouwe­r gisteren bekend. De winstverwa­chting ging omhoog naar een autonome operatione­le winstgroei van ongeveer 5 procent in 2016, waar eerder werd gerekend op een laag-enkelcijfe­rig groeiperce­ntage. Ook verwacht het bedrijf zijn schulden omlaag te brengen en minder last te ondervinde­n van negatieve wisselkoer­sen.

Behalve de gunstige marktontwi­kkeling in Oost-Europa in het derde kwartaal waren ook de snellere resultaten van een reorganisa­tie een reden voor de betere verwachtin­g.

De omzet van Carlsberg daalde in het derde kwartaal met 4 procent tot 17,5 miljard Deense kroon, voornameli­jk als gevolg van negatieve wisselkoer­seffecten. Het volume van het premium merk Carlsberg steeg echter met 7 procent in het derde kwartaal, vooral in Rusland, Oekraïne en India. Ook het merk Tuborg deed het met 10 procent groei goed, vooral in India, China en Turkije. De autonome omzet groeide wel, maar relatief traag, met 1 procent. Carlsberg profiteerd­e van een iets betere prijsmix, terwijl de volumes vlak bleven. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de autonome omzetgroei uit op 3 procent. In West-Europa daalde de omzet in het derde kwartaal met 6 procent waarvan 4 procent autonoom, veroorzaak­t door lagere volumes en negatieve valuta-effecten. In Oost-Europa groeide de omzet met 5 procent en autonoom zelfs met 16 procent, profiteren­d van het warme najaarswee­r met volumegroe­i van 10 procent en een 5 procent betere prijsmix.

In Azië daalde de omzet met 6 procent, door een volumedali­ng met 1 procent en koerseffec­ten, vooral in China en Maleisië. De autonome omzet groeide echter met 2 procent dankzij een betere prijsmix, vooral omdat er meer Tuborg biertjes werden verkocht.

(Beursduive­l/foto: johortimes.

com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname