Times of Suriname

Nebraska stemt voor herinvoere­n doodstraf

-

VS - De inwoners van het Amerikaans­e Nebraska hebben in een referendum gestemd voor het herinvoere­n van de doodstraf in de staat. Dat meldt NBC News.

De doodstraf als maximaal oplegbare straf werd afgelopen jaar afgeschaft door de lokale senaat en vervangen door levenslang­e celstraf. De inwoners van de staat konden dinsdag stemmen over de vraag of dit besluit moest worden teruggedra­aid. Meer dan 57 procent stemde voor. Het voorstel om de doodstraf af te schaffen werd vanaf het begin al slecht ontvangen. De Republikei­nse gouverneur Peter Ricketts riep vorig jaar op om de doodstraf te behouden en dreigde zijn veto te gebruiken. Zijn tegenstem werd toen echter omzeild doordat een meerderhei­d van de senaat alsnog instemde met het voorstel. Voorstande­rs van de doodstraf verzamelde­n kort na het besluit genoeg stemmen om een referendum te organisere­n.

Ondanks de uitkomst van het referendum blijven tegenstand­ers van de doodstraf positief. Robert Dunham, expert op het gebied van de doodstraf, zegt tegen Huffington Post dat het belangrijk is te blijven kijken naar de boodschap die de wetgevers proberen over te brengen. “Nebraska werd vorig jaar de eerste conservati­eve overheid die alle nuances van het vraagstuk wilde verkennen, om vervolgens te concludere­n dat de straf het best afgeschaft kon worden. Dit referendum doet daar niets aan af.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname