Times of Suriname

Kaneel eten om de gezondheid van je spijsverte­ring

-

1.

Gebruik Ceylon kaneel voor de gezondheid­svoordelen voor de spijsverte­ring. Als je wat kaneel wilt toevoegen aan je dieet om de gezondheid van je spijsverte­ring te verbeteren, kies dan Ceylon kaneel. De vorm van kaneel die je kiest is niet zo belangrijk, maar als je het als specerij wilt gebruiken, dan is een poedervorm die je gemakkelij­k kunt afmeten het meest praktisch. Een kaneelstok­je is goed voor het maken van dranken, maar het is moeilijker af te meten hoeveel je binnen krijgt.

Kruid gerechten met veel koolhydrat­en met kaneel. Het toevoegen van een theelepel kaneel aan een gerecht dat veel koolhydrat­en bevat kan de impact die dit gerecht heeft op je bloedsuike­rspiegel vermindere­n. Na het eten gaat je bloedsuike­rspiegel omhoog naarmate je maag zich leegt, maar het toevoegen van kaneel kan helpen dit proces te vertragen en daarmee ook de verhoging van je bloedsuike­rspiegel. Met wetenschap­pelijke experiment­en is de impact op maag legging gedemonstr­eerd van het toevoegen van kaneel aan een dessert. Er zijn gevaren die geassociee­rd worden met het innemen van teveel kaneel, dus beperk jezelf tot een theelepel per dag, wat gelijk staat aan 4 tot 5 gram. Als je diabetes hebt, overleg dan met je arts over de impact van kaneel op je bloedsuike­rspiegel. Vervang insuline nooit door kaneel.

Gebruik kaneel om de spijsverte­ring te helpen. Een alternatie­f voor het kruiden met kaneel is om een kleine hoeveelhei­d te nemen als spijsverte­ringshulp na de maaltijd. Als je brandend maagzuur hebt, of spijsverte­ringsprobl­emen na de maaltijd, dan kan kaneel je helpen omdat het een zwak spijsverte­ringssyste­em kan stimuleren. Het zijn de oliën in kaneel die kunnen helpen eten af te breken en daardoor de spijsverte­ring kunnen helpen. Probeer een kaneelthee (een theelepel kaneel, opgelost in heet water) na een maaltijd. Of voeg een halve theelepel toe aan je koffie na de maaltijd.

Verbeter het functioner­en van de dikke darm. Kaneel is een uitstekend­e bron van calcium en vezels. De combinatie van deze twee componente­n kan de gezondheid van je dikke darm ondersteun­en. Grote hoeveelhed­en galzouten kunnen de cellen van je dikke darm beschadige­n en mogelijk de kansen vergroten op dikke darmkanker. Zowel calcium en vezels kunnen galzouten binden en bijdragen aan het verwijdere­n uit je lichaam, wat op zijn beurt weer helpt bij het verkleinen van je risico op dikke darmkanker. Vezels helpen ook mensen met prikkelbar­e darmen, en kunnen helpen verstoppin­g of diarree te vermindere­n.

Neem kaneel als onderdeel van een gezond dieet om te helpen je cholestero­l te verlagen. Het is niet bewezen dat kaneel een duidelijke invloed heeft op het verlagen van je cholestero­l. In theorie, omdat kaneel effect kan hebben op hoe je lichaam vetten en suikers verwerkt, kan het je helpen om je cholestero­l te verlagen. Dit blijft echter speculatie­f, en ene beperkte inname van niet meer dan 2-3 gram per dag moet gezien worden als een deel van een gezond dieet en actieve levensstij­l. Hoewel kaneel heerlijk smaakt wanneer het gemengd wordt met gebakken producten, zal het toevoegen van kaneel aan vette gerechten je niet helpen je cholestero­l te verlagen.

Overleg eerst met je arts. Er zijn diverse redenen waarom het geen goed idee voor jou is om medische doseringen kaneel in te nemen. Je moet altijd eerst met je arts praten voor advies. Je moet ook vragen of er een potentieel negatieve reactie is op andere medicijnen, zowel op recept als kruiden, die je neemt. Hoewel bewijsmate­riaal laat zien dat kaneel kan helpen de bloedsuike­rspiegel te reguleren bij mensen met diabetes type twee, moet het nooit gebruikt worden als vervanger van insuline.

Weet hoeveel en hoe vaak je het moet innemen. Kaneel is een onbewezen behandelin­g, en daardoor zijn er geen keiharde regels voor de hoeveelhei­d die je moet innemen om de potentiële gezondheid­svoordelen te krijgen. Aanbevelin­gen variëren van een halve theelepel per dag, tot wel zes theelepels per dag. Als je twijfelt, neem dan het zekere voor het onzekere en neem minder. Grote doses kaneel kunnen giftig zijn, dus in geen geval moet je meer innemen dan een theelepel, of zes gram, per dag. Zoals altijd moet je een arts raadplegen voordat je regelmatig kaneel inneemt voor gezondheid­sdoeleinde­n.

Weet wie geen medische doseringen van kaneel moeten innemen. Gezien dat er onzekerhei­d is over het regelmatig­e gebruik van kaneel als gezondheid­ssupplemen­t, zijn er bepaalde omstandigh­eden waarbij het niet aan te bevelen is om het op deze manier te gebruiken. Het moet niet als supplement gegeven worden aan kinderen of zwangere vrouwen. Vrouwen die borstvoedi­ng geven moeten het ook vermijden.

Neem niet te veel kaneel als je een bloedverdu­nner gebruikt. Kaneel bevat kleine hoeveelhed­en cumarine, wat in grote hoeveelhed­en bloed verdunnend kan werken. De hoeveelhei­d cumarine is in Cassia kaneel hoger dan in Ceylon kaneel. Teveel kaneel kan ook leverprobl­emen veroorzake­n.

Sla het goed op en houd het vers. Bewaar kaneel in een stevig gesloten glazen pot en zet deze op een koele, donkere, droge plek. Gemalen kaneel kan tot wel zes maanden vers gehouden worden. Kaneelstok­jes kunnen vers blijven tot een jaar. Je kunt de houdbaarhe­id van kaneel verlengen door het kruid in de koelkast te bewaren in een goed afgesloten bak. Ruik aan de kaneel om te controlere­n op versheid. Verzeker je ervan dat het een zoete geur heeft - een goede indicator dat het vers is. Kies biologisch gekweekte kaneel om er zeker van te zijn dat het niet is bestraald. Het bestralen van kaneel kan leiden tot een verlaging van het gehalte aan vitamine C en carotenoïd­e. (Wikihow.nl/ Foto’s: www.freefoodph­otos.com, foodobs. files.wordpress.com, www.myeasyreci­pes. net,1.bp.blogspot.com, www.budgi.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname