Times of Suriname

Latijns-Amerika eist duidelijkh­eid over financieri­ng ‘Akkoord van Parijs’

-

Latijns-Amerika eist op de klimaattop in Marrakesh duidelijkh­eid over de financieri­ng van het Akkoord van Parijs. De regio is aantrekkel­ijk voor investeerd­ers, maar zonder hulp komt ze er niet. Het akkoord van de klimaattop in Parijs – de opwarming van de aarde onder 2 graden houden en streven naar een beperking van 1,5 graad – is vorige week al van kracht geworden, een record. Maar dat akkoord was niet meer dan een algemene basis. Nu volgt de minutieuze taak om de kleine lettertjes te definieren.

Dat proces zal meerdere jaren duren, zeggen experts en onderhande­laars. De klimaattop in het Marokkaans­e Marrakesh is maandag begonnen en duurt tot 18 november. Fundamente­le vragen zijn: hoe zal men de maatregele­n betalen in lageinkome­nslanden?, welke experts zullen die in elk land komen implemente­ren?, wie zal verdienen aan de technologi­sche patenten voor nieuwe zonnepanel­en en elektrisch­e auto’s? De landen in Latijns-Amerika bevinden zich in een bijzondere situatie. Hun economieën zijn relatief stabiel, slechts één land staat op de lijst van minst ontwikkeld­e landen (Haïti). Maar net zoals andere ontwikkeli­ngslanden hebben ze financiële steun nodig, samen met zogeheten implementa­tiemaatreg­elen, technologi­eoverdrach­t en capaciteit­sopbouw. Die elementen zijn aanwezig in de internatio­nale dynamiek maar vernieuwin­g dringt zich op. “Met de huidige technische hulp zullen de landen er niet in slagen hun economie te transforme­ren”, zegt Andrea Meza, directeur Klimaatver­andering van het Ministerie voor Leefmilieu en Energie in Costa Rica. Sinds 2015 onderhande­lt ze voor haar land; dit jaar is Costa Rica ook voorzitter van de Onafhankel­ijke Vereniging van Latijns-Amerika en de Caraïben, die Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Colombia, Peru, Chili en Uruguay vertegenwo­ordigt.

Latijns-Amerika staat voor de dubbele uitdaging om zijn energieaan­bod tegen 2050 te verdubbele­n maar dat te doen met hernieuwba­re bronnen, zonder uitstoot van broeikasga­ssen. Tegelijk moet de regio haar economie transforme­ren. Die is nu zwaar afhankelij­k van intensieve bodemactiv­iteiten, zoals grootschal­ige landbouw en veeteelt. Dat zijn samen met transport en elektricit­eitsproduc­tie de grote uitstoters. Een centraal element in de discussie in Marrakesh wordt de 100 miljard dollar die de ontwikkeld­e landen vanaf 2020 jaarlijks aan de ontwikkeli­ngslanden betalen voor klimaatmaa­tregelen. Die belofte dateert al van zes jaar geleden, van de klimaattop in Cancún, maar tot nog toe kwam daar weinig duidelijkh­eid over. “We hopen in Marrakesh positieve signalen te krijgen over hoe men de klimaatfin­anciering gaat realiseren”, zegt de Braziliaan­se econoom Natalie Unterstell, lid van de Groep voor Klimaatfin­anciering voor Latijns-Amerika en de Caraïben. “Momenteel is het alleen maar meer van hetzelfde.” Die financiële beslissing­en zijn belangrijk want veel landen beloofden vorig jaar klimaatins­panningen die alleen met concrete financiële steun mogelijk zijn, zegt ze. Bovendien is de politieke en economisch­e situatie grondig veranderd in sommige Latijns-Amerikaans­e landen. “Brazilië zit in een belangrijk­e economisch­e en begrotings­crisis. Daar zijn dus geen nieuwe middelen.” In het Akkoord van Parijs is wel sprake van de 100 miljard per jaar, maar opnieuw zonder concrete details. Het resultaat van Marrakesh kan bedrijven en internatio­nale organisati­es stimuleren om te investeren. “We moeten vaak met de privésecto­r samenwerke­n en die heeft duidelijke signalen nodig om te weten waar die moet investeren”, zegt Unterstell. Latijns-Amerika is aantrekkel­ijk voor investeerd­ers, door zijn potentieel voor hernieuwba­re energie en door zijn economisch­e en sociale situatie.

Het rapport Climatesco­pe van Bloomberg New Energy Finance maakte in november vorig jaar een rangschikk­ing van de tien beste landen om te investeren in schone energie. Daar stonden vier Latijns-Amerikaans­e landen in: Brazilië, Chili, Mexico en Uruguay. In 2014 bedroegen de investerin­gen in schone energie in Latijns-Amerika 23 miljard dollar, de helft meer dan het jaar voordien.

Ondanks de algemene groeivertr­aging stelde de Economisch­e Commissie voor Latijns-Amerika (Cepal) dat de investerin­g in hernieuwba­re energie een van de meest dynamische sectoren in de regio was. Er is dus geld, maar te weinig voor de strijd tegen de klimaatver­andering, een strijd die extreem veel geld kost. Volgens een rapport van de Cepal uit 2014 kan de klimaatver­andering LatijnsAme­rika 1,5 tot 5 procent van zijn bruto regionaal product kosten tegen het midden van de eeuw. Om de klimaatimp­act aan te kunnen is niet alleen geld nodig, maar ook technische hulp en technologi­eoverdrach­t, zeggen veel experts. De Latijns-Amerikaans­e landen hebben altijd het probleem gehad dat ze niet bij de eerste zijn om hulp te krijgen omdat ze niet de armste zijn. Dat kan nog moeilijker worden na Marrakesh. De Latijns-Amerikaans­e onderhande­laars volgen met argusogen een voorstel van het Afrikaanse blok om de landen van dat continent op de lijst met meest kwetsbare landen te plaatsen. Daardoor zouden ze samen met de kleine eilandstat­en en minst ontwikkeld­e landen voorrang krijgen bij de toekenning van financiële steun. (De wereld morgen/foto:

Energy Next)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname