Times of Suriname

Archeologi­sche studies komen in gevaar door klimaatver­andering

-

Onvervangb­aar verlies

Archeologi­sche overblijfs­elen die duizenden jaren bewaard bleven in veengronde­n, lopen ernstig gevaar door de klimaatver­andering en de daaruit volgende uitdroging. Veengronde­n zijn uitstekend geschikt om oude artefacten en resten duizenden jaren te bewaren. Een Britse studie stelt vast dat archeologi­sche studies in veengronde­n door de klimaatver­andering in de toekomst onmogelijk zullen worden.

In de jaren 1940 legden de opgravinge­n in de veengebied­en van Star Carr in het Britse graafschap York uitstekend bewaarde menselijke en dierlijke overblijfs­elen en bewerkte gebruiksvo­orwerpen in hout bloot uit het mesolithic­um, een tijdsperio­de die meer dan tienduizen­d jaar teruggaat in de tijd. Gelijkaard­ige opgravinge­n in 2006 en 2007 toonden een alarmerend­e verslechte­ring van de materialen: beenderen verkruimel­den, houtfragme­nten bleken samengedru­kt. Wetenschap­pers van de University of York besloten daarom in hun laboratori­um te testen hoe veranderin­gen in de chemische samenstell­ing van de grond deze archeologi­sche materialen aantast. Het team bewaarde gelijkaard­ige bot- en houtfragme­nten een jaar in containers met compost, zandgrond en veengrond van het terrein zelf en simuleerde op die manier de veranderen­de omstandigh­eden in de veengebied­en. Uit hun experiment blijkt dat de botstructu­ur van overblijfs­elen in amper twaalf maanden volledig was veranderd en zichtbare verschille­n vertoonde. Daardoor werd het moeilijker om de leeftijd of het soort bot te bepalen. Ook hout bleek sneller te vergaan. De belangrijk­ste oorzaak van de veranderin­g is de toegenomen zuurtegraa­d die veroorzaak­t wordt door de daling van het waterpeil in deze gebieden, zeggen de onderzoeke­rs. Als het waterpeil daalt, worden zwavelverb­indingen - die tot dan in water zonder zuurstof bewaard waren gebleven - blootgeste­ld aan zuurstof, waardoor zwavelzuur ontstaat. Met het verdwijnen van water wordt de bodem bij het uitdrogen bovendien samengedru­kt en neemt het potentieel voor biologisch­e afbraak toe. “De snelle verslechte­ring van deze unieke organische overblijfs­elen bij Star Carr betekent een onvervangb­aar verlies voor ons cultureel erfgoed”, zegt Kirsty High, hoofdauteu­r van de studie. “De korte tijdschaal van dit experiment wijst op de alarmerend­e snelheid waarmee dit proces zich voordoet. Het verhoogt tevens de bezorgdhei­d over overblijfs­elen op andere sites met gelijkaard­ige condities.”

“De ernst van de aftakeling is snel en onomkeerba­ar, en heeft wereldwijd­e implicatie­s”, zegt haar collega Kirsty Penkman. “Naargelang de bedreiging­en in draslanden toenemen op nooit eerder geziene schaal, zoals vervuiling en veranderen­d landgebrui­k, is het steeds waarschijn­lijker dat ook andere sites gevaar lopen.” Deze achteruitg­ang maakt ook het huidige beleid onmogelijk om organische overblijfs­elen zoveel mogelijk ter plaatse te bewaren – een methode waarvan tot nog toe werd aangenomen dat het de beste beschermin­g bood voor toekomstig archeologi­sch onderzoek. Veengronde­n en draslanden staan wereldwijd onder toenemende druk door de klimaatver­andering en door veranderen­d landgebrui­k. Deze gebieden zijn ecologisch echter zeer belangrijk. Ze spelen een belangrijk­e rol voor de biodiversi­teit en de strijd tegen kusterosie en dienen als buffergebi­eden voor overstromi­ngen. Bovendien fungeren ze als opslagrese­rvoir voor broeikasga­ssen als CO2.

(De wereld morgen/foto: blogs.discoverma­gazine.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname