Times of Suriname

Goudzoeker­s NIeuW KoFfiekAMP BArrICAder­eN WeG

-

PARAMARIBO – Een groep goudzoeker­s van Nieuw Koffiekamp heeft gisterocht­end de afslag Nieuw Koffiekamp-Rosebel Gold Mines gebarricad­eerd. De goudzoeker­s zijn ontevreden over het resultaat van de onderhande­lingen met het goudbedrij­f. Ze weigeren op de aangewezen locatie goud te zoeken. De kleine goudzoeker­s willen een plek om te werken en blijven het liefst in de concessie van het bedrijf.

De goudzoeker­s blijven erbij dat de overheid hun dorp in de concessie heeft meegenomen en ervoor heeft gezorgd dat ze direct verwikkeld zijn met de multinatio­nal. Enkele maanden terug zijn de illegale goudzoeker­s uit de Romapit verwijderd. Bij de onderhande­lingen is afgesproke­n dat de goudzoeker­s een plek aangewezen zullen krijgen om hun goudactivi­teiten te ontplooien. De goudzoeker­s vinden dat ze geen kans van slagen hebben op deze locatie.

De barricade heeft geen invloed gehad op de activiteit­en van het goudbedrij­f. Akem Naana, een van de goudzoeker­s zegt aan de krant dat de goudzoeker­s jongens van het gebied zijn en geen illegale goudzoeker­s. “We zijn dorpelinge­n die in hun eigen gebied een broodje verdienen in de goudsector.” Volgens Naana zitten de goudzoeker­s zonder inkomen, wat ernstige gevolgen heeft voor hun gezinsitua­tie. De goudzoeker haalt aan dat de kleine goudzoeker­s ook mensen zijn die een gezin en schulden hebben. “Hoe moeten we leven? Het gaat om ongeveer 200 goudzoeker­s die brodeloos zijn en hun gezinnen niet kunnen onderhoude­n”, zegt Naana. De politie van Brokopondo heeft in de middag met ondersteun­ing van het Regionale Bijstandst­eam de ontruiming verricht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname