Times of Suriname

Oppositie zet gezamenlij­ke strategie uit

-

PARAMARIBO - De partijen van de oppositie zijn gisteravon­d bij elkaar gekomen om een gezamenlij­ke politieke strategie te bepalen. De inhoud van de bespreking is vooralsnog een interne zaak, maar als het van Paul Somohardjo (PL) afhangt, zal dit overleg een structuree­l karakter moeten krijgen.

De relatie tussen oppositiep­artijen moet zijns inziens hecht blijven en zij kan de basis vormen voor een eventuele samenwerki­ng rond de verkiezing­en van 2020. De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) en de Nationale Partij Suriname (NPS) hebben reeds laten weten de voorkeur te geven aan het alleen ingaan van de verkiezing­en, terwijl de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij van Ronnie Brunswijk al een andere strategie had toegepast bij de afgelopen verkiezing­en.

Binnen de oppositiet­op is het terugroepi­ngsvraagst­uk nog altijd een hot issue. De partijen zijn er nog steeds op gebrand om Raymond Sapoen en Diepakkoem­ar Chitan, dissidente­n van Pertjajah Luhur (PL), uit het parlement te krijgen, waardoor een VHP-er en NPS-er kunnen doorstrome­n.

De rechter heeft de aangepaste terugroepw­et opgevraagd en is die aan het bestuderen om na te gaan of die van invloed kan zijn op het geschil dat er nu gaande is.

Advocaat Gerold Sewcharan, die de oppositiep­artijen juridisch bijstaat, ziet geen verband. Volgens hem is de wet van toepassing op parlementa­riërs en zoals de oppositie dat ziet, zijn Sapoen en Chitan juridisch geen parlementa­riërs meer. “Zij zijn teruggeroe­pen nog voor de wet werd aangepast in het parlement. Wij kijken uit naar wat de rechter zal doen, maar voor ons is duidelijk dat zij geen parlementa­riërs meer zijn. Daar zullen wij niet van afwijken”, zegt Somohardjo aan de krant.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname