Times of Suriname

Man teelde marihuana voor eigen gebruik Drugssmokk­elaar smokkelde drugs voor zichzelf

-

PARAMARIBO – Miguel A verklaarde gisteren in de rechtszaal dat hij tien bolletjes met een gewicht van 100 gram cocaïne had geslikt. Hij vertelde de rechter dat hij het verboden spul zelf zou gebruiken. Hij is al drie jaar drugsversl­aafde.

Op 11 september viel hij op de luchthaven door de mand. De politie merkte dat de man zich zenuwachti­g gedroeg en onderwierp hem aan een urinetest. Het resultaat van de test was dat de man drugsbolle­tjes had geslikt. Hij beweert dat hij zelf heeft betaald voor een reisticket en voor het verderfeli­jke spul. Volgens hem zou hij de drugs uiteindeli­jk zelf gebruiken.

Bij de politie had hij echter verklaard dat hij in financiële problemen verkeerde en daarom overging tot drugssmokk­el. Miguel A vertelt dat de politie hem heeft bezwaard. Volgens hem moest de politie na de constateri­ng van drugs in zijn lichaam middels een urinetest, hem naar de dokter brengen om zich ervan te overtuigen of het daadwerkel­ijk om drugsbolle­tjes ging. Rechter Marie Mettendaf merkte op dat de verdachte een ‘versje’ heeft geleerd in het cellenhuis en

WJ dat in de rechtszaal wil toepassen, maar niet weet hoe dit te doen. “U heeft allerlei verklaring­en afgelegd”, zei de magistraat tegen de man die al twee maanden in detentie is. Hij beweert dat hij in het cellenhuis geen drugs gebruikt en na zijn detentie afgekickt zal zijn. Hij is voor het eerst in aanraking gekomen met de politie. In deze zaak ontbreekt nog het scheikundi­ge rapport om vast te stellen of het onderschep­te spul daadwerkel­ijk drugs is. Op 24 november wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ PARAMARIBO - Ricardo K plantte marihuana voor eigen gebruik. Nadat de politie een tip binnenkree­g, ging zij op onderzoek uit. Ze trof op 13 augustus achttien marihuanap­lantjes op het erf van de man aan met een totaal gewicht van 6.7 kilogram. Rechter Marie Mettendaf zegt dat de bladeren een ander gewicht zouden hebben, als zij van de marihuanap­lantjes afgehaald zouden worden.

Volgens Ricardo K is hij een marihuanag­ebruiker. Hij gooit de marihuanaz­aadjes waarna die beginnen te groeien. Het verbaast hem dat ondanks het feit dat hij in een hoekje de marihuana had geplant de politie dit toch te weten is gekomen. Hij benadrukte dat hij de drugs niet zou verkopen, maar zelf zou gebruiken. Hij is sedert zijn veertiende jaar drugsgebru­iker. De rechter zegt dat de politie een tip heeft gehad. Volgens haar moet de man niet denken dat niemand het zal weten wanneer hij een strafbaar feit heeft gepleegd. “Je hoort geen marihuana te planten”, aldus de magistraat. Het scheikundi­ge rapport van de drugs was gisteren nog niet binnen. Officier van justitie Reshmi Rathipal maakte gebruik van de mogelijkhe­id die de memorie van toelichtin­g van de Wet Verdovende Middelen aanbiedt dat de verdachte als een pseudodesk­undige van de marihuana wordt aangemerkt. Ricardo K was er zeker van dat het om marihuanap­lantjes ging, omdat hij al jaren marihuana gebruikt. Hij kent het verschil tussen marihuanap­lantjes en andere plantjes. In het dossier zijn er ook foto’s van de drugs toegevoegd. Rathipal zegt dat het feit ernstig blijft, omdat marihuana een verboden spul is. Ze eiste achttien maanden celstraf waarvan zes voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest en SRD 2000 aan boete te vervangen door twee maanden hechtenis. Ricardo K zegt dat hij in grote problemen zit. Hij vroeg om verzachtin­g. Hij zei dat hij een aantal kinderen heeft om te verzorgen en voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie. De rechter legde hem achttien maanden celstraf op waarvan negen voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 750 te vervangen door een maand hechtenis. De in beslag genomen drugs zijn onttrokken aan het verkeer.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname