Times of Suriname

Minister uitgenodig­d voor Bali Democracy Forum

-

PARAMARIBO – Tijdens een bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken heeft ambassadeu­r Dominicus Supratikto van Indonesië onder andere gesproken over het Bali Democracy Forum dat op 8 en 9 december 2016 in Bali, Indonesië wordt gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkoms­t, waaraan leiders uit verschille­nde landen deelnemen, staat democratie en vrede centraal. Het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) is dit jaar via de ambassade uitgenodig­d om te participer­en aan het Forum. Dit meldt het Ministerie van BIZA in een persberich­t. Volgens minister Noersalim delen Indonesië en Suriname historisch­e banden met elkaar. Beide landen zijn oudkolonië­n van Nederland en in Suriname woont een grote groep Javanen, die de cultuur goed heeft geconserve­erd. De bewindsman pleit daarom voor samenwerki­ng met het Nationaal Archief van Suriname, zodat belangrijk­e informatie tussen beide landen kan worden uitgewisse­ld. Ambassadeu­r Supratikto is enthousias­t hierover en zegt dat tijdens de eerstvolge­nde joint commission meeting dit als voorstel kan worden meegenomen. De laatste joint commission meeting dateert van 2009. Als alles goed verloopt, vindt de volgende ontmoeting tussen de commissies van beide landen in maart 2017 plaats.

Het Centraal Bureau voor Burgerzake­n is een belangrijk beleidsgeb­ied van het Ministerie van BIZA en tijdens het onderhoud kwam ook de burgerregi­stratie ter sprake. Volgens de Indonesisc­he ambassadeu­r heeft zijn land een eigen systeem ontworpen met een gedegen burgerregi­stratie. Het land telt ruim 250 miljoen inwoners die verspreid over duizenden eilanden wonen. Hij legt uit dat net als in Suriname ook daar wordt gewerkt met een identiteit­skaart.

Ambassadeu­r Supratikto vindt dat het tijd is om de culturele banden tussen beide landen uit te breiden met economisch­e relaties. Minister Noersalim heeft als minister van Handel en Industrie ad interim de ambassadeu­r aangehoord over diverse mogelijkhe­den. Zo heeft de ambassadeu­r een voorbeeld aangehaald van een traditione­el houten Javaans huis dat aan de Ringweg is opgezet en tijdens de Indofair is gepromoot. De ambassadeu­r hoopt dat ondernemer­s in Suriname samenwerki­ngsverband­en aangaan met Indonesisc­he ondernemer­s om soortgelij­ke huizen in Suriname op te zetten. De Indonesisc­he ambassade organiseer­t jaarlijks zakenreize­n voor ondernemer­s om mogelijkhe­den voor samenwerki­ng te verkennen in Indonesië. Dit heeft onder andere al geleid tot samenwerki­ngsverband­en op het gebied van farmacie. Ook worden er familietri­ps door de ambassade georganise­erd voor personen die Indonesië willen bezoeken of hun familie daar willen terugvinde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname