Times of Suriname

Testvaart Amazone Resources met innovatiev­e waterzak

-

PARAMARIBO – Tussen 22 en 29 november zal er voor de eerste keer ooit een grote hoeveelhei­d zoetwater over de Atlantisch­e Oceaan getranspor­teerd worden. Het Surinaams-Nederlands­e bedrijf Amazone Resources voert dan een testvaart uit van Suriname naar Barbados met de zogenaamde FlexTank. De FlexTank zal gevuld worden met circa 2000 kuub water uit de Surinameri­vier. Dit meldt het bedrijf Amazone Resources in een persberich­t. De testvaart is bedoeld om de FlexTank in de specifieke omstandigh­eden van de Atlantisch­e Oceaan te testen en om aan te tonen dat grootschal­ige watertrans­port op een duurzame manier kan plaatsvind­en. De FlexTank is een 60 meter lange waterzak die voortgetro­kken zal worden door een sleepboot.

Tot nu toe is de FlexTank alleen in de Middelland­se Zee getest. Met de autoriteit­en van Barbados zijn afspraken gemaakt om onderdeel te zijn van de test. Amazone Resources en de Barbados Water Authority zullen bij aankomst van de waterzak kwaliteits­testen van het zoetwater laten uitvoeren. Dit is nodig om vast te kunnen stellen of de samenstell­ing van het water veranderd is. Het water zal niet gelost worden. Omdat het zoete rivierwate­r lichter is dan het zoute water van de zee, blijft de flexibele FlexTank drijven en kost het de sleepboot relatief weinig energie de grote zak voort te slepen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bestaande transportm­iddelen zoals grote tankboten die veel brandstof verbruiken. Een van de unieke aspecten van de FlexTank is dat de zak ‘opvouwbaar’ is omdat deze uit meerdere modules bestaat die aan elkaar zijn geritst. Hierdoor is het mogelijk dat de FlexTank in een container terug naar Suriname vervoerd kan worden. Bij eerdere transporte­n met flexibele watertanks bleek de hanteerbaa­rheid van de waterzak van tienduizen­den kuub vaak een groot probleem. De techniek met de waterzak is in de afgelopen zes jaar ontwikkeld door enkele gespeciali­seerde bedrijven in Europa, ondersteun­d met een subsidie van de Europese Unie.

Voor Amazone Resources is de testvaart een belangrijk­e mijlpaal. Nadat het bedrijf in 2012 via een presidenti­eel besluit het recht kreeg om zoetwater uit de Surinaamse rivieren te exporteren, en in 2015 uit een haalbaarhe­idsstudie bleek dat er in het Caribisch Gebied een grote behoefte aan zoetwater bestaat, is het bedrijf begin van dit jaar operatione­el geworden met een vertegenwo­ordiging in Suriname. In de afgelopen maanden heeft Amazone Resources veel energie gestoken in de doorontwik­keling van de FlexTank. Ook is de voorbereid­ing van de testvaart geschied in samenwerki­ng met lokale autoriteit­en en de bedrijven Kuldipsing­h, Haukes en Boskalis. Deze zullen ondersteun­en bij het transport en het vullen en slepen van de FlexTank.

Verder heeft het bedrijf via het Nationaal Milieu Instituut Suriname (NIMOS) voorbereid­ingen getroffen voor de verplichte ESIA-studie naar de sociale en milieu effecten van wateronttr­ekking. Met de Anton de Kom universite­it van Suriname worden gesprekken gevoerd over een samenwerki­ng op het gebied van onderzoek naar het ecosysteem bij de monding van de Suriname- en Coppenamer­ivier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname