Times of Suriname

Speciale Shiv puja op 13 november te Ocean Breeze

-

PARAMARIBO – De Vereniging Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname organiseer­t in samenwerki­ng met stichting Shiva Nederland wederom de ‘Shri Shiv Parthiv Pujan Samaroh’. Deze zeer unieke puja werd dagelijks gedaan door bhagwaan Shri Ram. Het brengt ons ook terug naar de treta yuga toen bhagwaan Shri Ram via de setu bandh Lanka bereikte en vooraf een Shiv Parthiv pujan moest verrichten.

Deze puja is ter ere van Shiv bhagwan, de verheven goddelijke manifestat­ie, die het aspect van vernietigi­ng toont als voorbereid­ing op herscheppi­ng. Shiv bhagwan wordt ook vereerd en aanbeden in de vorm van een lingam, voor het bereiken van goddelijke- en spirituele wijsheid. De devta’s (goddelijke krachten), mahatama’s (verhevenen) en de rishi’s (zieners) waren zich bewust van het feit, dat door middel van vasten, meditatie en parthiv shivling puja het allerhoogs­te doel (moksha: verlossing) van hun leven bereikt zou worden. Volgens de Veda’s betekent linga het symbool van Brahman en het heelal. Het woord ‘linga’ is afgeleid uit de werkwoords­tammen ‘gam’ en ‘lin’. Gam betekent uitgaan of uittreden en ‘li’ betekent zich oplossen of opgaan in. Vrij vertaald komt het erop neer; de uiteindeli­jke werkelijkh­eid waar alle schepselen in worden opgenomen en waaruit zij opnieuw uitkomen. De lingam symbolisee­rt ook de eenheid van Shiva en shakti, die als polaire oergroothe­den de oergrond van alle polariteit in het gemanifest­eerde heelal vormen. In de grammatica wordt het begrip gebruikt om het geslacht van een woord aan te duiden: punling (mannelijk), striling (vrouwelijk) en napunsakli­ng (onzijdig). Ter verduideli­jking wordt in de religieuze literatuur het woord lingam algemeen gebruikt in de betekenis van: teken, symbool en embleem. De lingam is een ovaalvormi­ge zuil die van steen, metaal of van klei gemaakt is. Het is ovaal omdat het de oorsprong van de schepping symbolisee­rt. Door water op de lingam te schenken, kun je devoot Shivaji vereren. Het water stelt het leven voor en met het water geven wij ons leven aan Hem die ons het leven heeft geschonken. De verering van de Shivlingam is zeer belangrijk voor natievormi­ng.

Op deze dag zal de Shivlingam, van klei gemaakt, vereerd worden, waarbij de visardjan (slotceremo­nie aan het water waarbij de zelfgemaak­te Shivlingam te water wordt gelaten) ook gelijk zal plaatsvind­en. Tijdens de shiv abhishek zal er paath (recitatie) plaatsvind­en uit de wel bekende Rudrastady­aayi vanuit de yayur-veda, welke het meesterlij­k- en universele beeld ( glorie) beschrijft van heer Shiv en het is een van de krachtigst­e gebeden die ooit is ontwaakt in de menselijke geest.

Deze puja wordt geleid door eerwaarde pandiet Parshuram Ramlochan Tewarie (Nederland) en pandiet Sherwan Ramsoedit-Tewarie (Suriname). Op zondag 13 november hebben wij wederom de kans om deze pujan mee te maken vanuit Ocean Breeze (Oedraising­h Varmaweg 58). Deze bijzondere puja start om half negen in de ochtend en eindigt omstreeks 14.00 met bhojan. De Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname heeft ook pendelbuss­en ter beschikkin­g gesteld, die vanuit de hoek Kwatta- en Henry Fernandesw­eg mensen zullen vervoeren naar de plaats van bestemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname