Times of Suriname

Europees toezicht op vliegrisic­o’s dichterbij

-

BELGIE - Om te voorkomen dat er weer een ramp als die met vlucht MH17 in Oekraïne gebeurt, moet er op Europees niveau voor de risico’s worden gewaarschu­wd. Als het aan de transportc­ommissie van het Europees Parlement ligt, gaat het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) dat doen.

In het gisteren goedgekeur­de conceptreg­elgeving krijgt de EASA de bevoegdhei­d om richtlijne­n op te stellen en aanbevelin­gen te doen over het vliegen boven conflictge­bieden. Het voorstel behelst ook een Europese standaard voor veiligheid­sapparatuu­r, zoals scanners. Daarnaast zouden vliegmaats­chappijen werknemers fatsoenlij­ke arbeidsvoo­rwaarden moeten bieden, om veiligheid­srisico’s te minimalise­ren.

Het parlement gaat nu met de EU-lidstaten over de uiteindeli­jke wetstekst onderhande­len. Europarlem­entariër Wim van de Camp (CDA) reageert verheugd. “De veiligheid van passagiers is te belangrijk om afhankelij­k te laten zijn van de keuzes van maatschapp­ijen voor iets kortere reistijden of goedkopere routes. Het is niet uit te leggen dat in het geval van ongelukken bij conflictge­bieden, zoals met MH17, het ene Europese vliegtuig een andere route kiest dan het andere.” Zijn collega Matthijs van Miltenburg (D66) pleit al langer voor een centrale Europese aanpak voor veiligere vliegroute­s. De ICAO, de burgerluch­tvaartorga­nisatie van de VN, besloot vorige maand al het delen van informatie over de veiligheid van het luchtruim boven conflictge­bieden beter te regelen. Ook zijn landen voortaan verplicht radarbeeld­en te bewaren en te delen voor onderzoek na een vliegramp. Vliegmaats­chappijen worden verplicht risicoanal­yses te maken voor vluchten boven conflictge­bieden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Confrontat­ies tussen de demonstrat­en en de politie tijdens de protestact­ies in de straten van VS. (People)
Confrontat­ies tussen de demonstrat­en en de politie tijdens de protestact­ies in de straten van VS. (People)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname