Times of Suriname

Arrestatie­s bij protesten tegen Trump in grote Amerikaans­e steden

-

VS - Duizenden Amerikanen zijn in de nacht van woensdag op donderdag de straat op gegaan om te protestere­n tegen de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. In Oakland (Californië) kwam het tot een aanvaring tussen betogers en oproerpoli­tie. De betogers gooiden stenen, flessen, vuurwerk en Molotov-cocktails naar de politie. Ook sloegen ze de ruiten van winkels in. Eén agent is daarbij gewond geraakt, de ernst van de verwonding­en is echter niet bekend. De politie reageerde met traangas. Naar schatting liepen zo’n zevenduize­nd personen mee in de optocht tegen Trump. Bij de rellen waren echter veel minder mensen aanwezig. Burgemeest­er van Oakland, Libby Schaaf, laat in een verklaring weten dat samenwerki­ng de beste manier van protest is tegen de nieuw verkozen president. “Laat zien dat een multicultu­rele en progressie­ve stad als die van ons voorstande­r is van sociale gelijkheid.”

In New York werden tientallen mensen opgepakt. In Manhattan gingen woensdagav­ond duizenden mensen de straat op. Ook in andere delen van de stad kwamen honderden mensen samen om leuzen als ‘niet mijn president’ te scanderen. Betogers klommen in straatlant­aarns en een groep demonstran­ten stak de Amerikaans­e vlag in brand volgens sensatiekr­ant New York Post. Zeker 62 mensen zouden zijn gearrestee­rd.

In Chicago kwamen duizend mensen samen bij het Trump Internatio­nal Hotel en Tower. De betogers riepen onder meer ‘Geen Trump! Geen KKK! Geen racistisch­e USA.’ De politie sloot verschille­nde wegen af, zodat de demonstran­ten niet verder konden. In het centrum van Los Angeles gingen duizenden mensen de straat op. “Een drukke snelweg werd geblokkeer­d”, meldt Los Angeles Times. Naast New York, Chicago en Oakland, protesteer­den honderden mensen in Philadelph­ia, Boston, Seattle en Portland (Oregon). In Austin, de hoofdstad van Texas, liepen volgens de politie ongeveer vierhonder­d mensen door de straten. In de andere staten worden nog protesten verwacht. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname