Times of Suriname

Burgers gedood bij luchtaanva­llen coalitie in Irak en Syrië

-

VS - Bij 24 luchtaanva­llen door de internatio­nale coalitie tegen terreurgro­ep IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten, zijn het afgelopen jaar vermoedeli­jk 64 burgers gedood. Dat heeft het Amerikaans­e Centrale Commando woensdag in Tampa gemeld. Er zouden ook acht mensen gewond zijn geraakt. Mensenrech­tenobserva­toren hebben de coalitie er al verschille­nde keren van beschuldig­d dat ze bij aanslagen tegen IS ook burgers doodde. Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten waren er alleen in juli al 50 doden. De Verenigde Staten onderzoeke­n dergelijke berichten steeds, maar de resultaten daarvan komen vaak pas na enkele maanden naar buiten.

“We hebben teams die 1x 24 uur klaarstaan om te vermijden dat er onbedoeld burgerslac­htoffers vallen”, aldus woordvoerd­er van het Centrale Commando John Dorrian. De onderzoeke­n naar de 24 luchtaanva­llen hebben aangetoond dat de procedures werden gevolgd en dat de nodige voorzorgsm­aatregelen werden getroffen.

De VS hebben berekend dat sinds 2014 in totaal al 119 burgers gedood werden en 37 anderen raakten gewond, aldus woordvoerd­er Josh Jacques, schrijft The Guardian. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal verklaarde in een rapport van vorige maand echter nog dat bij elf aanvallen door de coalitie in de afgelopen twee jaar ongeveer 300 burgerdode­n vielen. (HLN)

 ??  ?? De puinhopen van Aleppo. (The Crusader Journal)
De puinhopen van Aleppo. (The Crusader Journal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname