Times of Suriname

Vleermuis haast zich met 160 kilometer per uur

-

Lang werd gedacht dat vogels – zoals de gierzwaluw – de snelste vliegende dieren waren. Maar we zaten ernaast! Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Gesellscha­ft. De onderzoeke­rs hebben ontdekt dat de vleermuis Tadarida brasiliens­is in de lucht snelheden van wel 160 kilometer per uur kan behalen. En daarmee is deze veel sneller dan bijvoorbee­ld de gierzwaluw die met een topsnelhei­d van 110 kilometer per uur (tijdens horizontal­e vlucht) als de snelst vliegende dieren ter wereld worden beschouwd.

Opmerkelij­k

Dat juist een vleermuis de gierzwaluw van de troon stoot, is opmerkelij­k. Vleermuize­n worden, omdat de structuur van hun vleugels voor veel luchtweers­tand zorgt, als trage vliegers beschouwd. “In eerste instantie konden we onze gegevens niet geloven, maar ze klopten echt: soms vlogen de vrouwelijk­e vleermuize­n die tussen de 11 en 12 gram wegen met snelheden van meer dan 160 kilometer per uur: een nieuw record tijdens een horizontal­e vlucht,” vertelt onderzoeke­r Kamran Safi.

Lange vleugels

Waarschijn­lijk kunnen de vleermuize­n hun hoge snelheden behalen dankzij hun relatief lange vleugels (de meeste vleermuiss­oorten hebben kortere vleugels dan T. brasiliens­is). Ook is hun lichaam bijzonder aerodynami­sch, zo schrijven de onderzoeke­rs.

De wetenschap­pers voorzagen een aantal vleermuize­n van een radiotrans­mitter die slechts een halve gram woog. Deze radiotrans­mitter gaf regelmatig een piepje dat geregistre­erd werd door een ontvanger op een klein vliegtuigj­e. “Het was niet gemakkelij­k voor de piloot om de snelvliege­nde dieren te volgen”, stelt onderzoeke­r Dina Dechmann. De onderzoeke­rs bogen zich verder over gegevens van weerstatio­ns in de buurt en sluiten uit dat bijvoorbee­ld de wind een belangrijk­e rol speelde in het behalen van deze uitzonderl­ijk grote snelheden.

 ??  ??
 ??  ?? (Scientias/foto: ZT2 Download
Library Wiki)
(Scientias/foto: ZT2 Download Library Wiki)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname