Times of Suriname

Steeds meer tweekoppig­e haaien in de oceanen

-

Onderzoeke­rs komen steeds meer tweekoppig­e haaien tegen in de oceanen. Een Spaans laboratori­um heeft een nieuwe embryo gevonden van een kattenhaai met twee koppen. Sinds 2008 neemt het aantal haaien toe dat op deze manier geboren wordt, meldt Huffington Post.

De foto’s lijken op beelden uit horrorfilm­s, maar zijn zo echt als maar zijn kan. Spaanse onderzoeke­rs hebben een embryo gevonden van een tweekoppig haaitje. Het embryo was niet gemakkelij­k te spotten. Het lag verstopt tussen 797 andere eieren die een laboratori­um in Malaga, Spanje in bezit had voor een medische studie. Het had twee volledige koppen, inclusief hersenen. De haaitjes zaten aan elkaar bij het onderlicha­am. Dit is de eerste keer dat een tweekoppig exemplaar wordt gevonden van een haaiensoor­t dat eieren legt. Eerdere ontdekking­en betroffen vooral blauwe haaien. Bij deze vis komen misvorming­en vaker voor omdat de moeder een groot aantal foetussen in haar baarmoeder draagt, die in direct contact staan met elkaar. In 2008 vond een visser voor het eerst een tweekoppig­e blauwe haai voor de kust van Australië. In 2011 werd eenzelfde vondst gedaan, ditmaal bij de Golf van Californië. Ook werd in 2013 een stierhaai gevonden door vissers nabij Florida.

Onderzoeke­rs hebben nog veel vraagteken­s bij de vondsten die gedaan zijn. Onderzoeks­leider van het laboratori­um in Malaga, Valentín Sans-Coma, denkt dat de afwijking van de haaitjes een gevolg is van een genetische afwijking. De eerdere vondsten zijn volgens National Geographic mogelijk het gevolg van andere factoren zoals infecties, stofwissel­ingziektes, vervuiling van de oceaan en het kleiner worden van de genetische diversitei­t onder haaien door de overbeviss­ing.

(AD.NL/foto: Facebook)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname