Times of Suriname

DSB plaatst kritische noot bij ondersteun­ingsprogra­mma’s regering

-

PARAMARIBO - De Surinaamsc­he Bank (DSB) heeft kritische kanttekeni­ngen geplaatst bij de diverse ondersteun­ingsprogra­mma’s van de regering. Volgens de directie van de financiële instelling behelzen de ondersteun­ingsoveree­nkomsten vooral financieri­ngen die in de vorm van leningen (schuldpapi­er) zullen worden verstrekt. Het gevolg hiervan is dat de huidige en ook potentiële schuldposi­tie van ons land daardoor onder grotere druk komen te staan.

In het onlangs uitgegeven halfjaarve­rslag geeft de DSB aan, dat het werken met eigen vermogen niet gestimulee­rd wordt. De bank onderstree­pt dat financieri­ng van groei door alleen gebruik te maken van leningen niet zonder gevaar is. De DSB-directie meent dat inzet van eigen vermogen juist nu de boventoon zou moeten voeren. Bij een dergelijke benadering zouden fiscale en niet-fiscale maatregele­n moeten worden uitgewerkt, waardoor de geneigdhei­d van ondernemer­s om risicodrag­end kapitaal in te zetten, zou toenemen. De private sector zou op deze wijze, meer dan nu het geval is, een belangrijk­ere rol bij het herstel van onze economie kunnen vervullen.

Het halfjaarve­rslag geeft verder aan dat in mei 2016 het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) een ondersteun­ingspakket voor Suriname heeft goedgekeur­d. Deze overeenkom­st behelst vooral maatregele­n die met de fiscale, budgettair­e en monetaire aspecten van onze economie te maken hebben. Zo moeten enkele forse objectsubs­idies worden teruggebra­cht en de overheid moet inkomstenv­erhogende maatregele­n doorvoeren. Naast het ondersteun­ingspakket van het IMF zullen multilater­ale instelling­en zoals de Wereldbank en de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank (IDB) fondsen beschikbaa­r stellen om investerin­gsprojecte­n te financiere­n.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname