Times of Suriname

Voorkom oogproblem­en als gevolg van diabetes

- (Evidence of patient self-testing at clinic review: associatio­n with glycaemic control, verricht door Martin B Whyte, Chris A Manu, David Hopkins & Stephen Thomas in de United Kingdom)

Diabetes kan ernstige gevolgen hebben: door de hoge bloedsuike­rs raken na enige tijd de bloedvaten en zenuwen beschadigd. Bij veel diabeten treedt er beschadigi­ng op aan de bloedvaten van de ogen. Het gevolg is dat zij slechter zien. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op oogproblem­en. Wie twintig jaar met diabetes type 2 rondloopt, heeft 85% kans op oogproblem­en. En mensen met diabetes type 1 lopen zelfs voor 95% risico op oogbeschad­igingen.

Met een mooi woord noemen we oogproblem­en als gevolg van diabetes: diabetisch­e retinopath­ie. In Europa blijkt diabetes de belangrijk­ste veroorzake­r van blindheid te zijn. Oogproblem­en als gevolg van diabetes kenmerken zich door: niet scherp zien, dubbelzien, wazig of troebel zien, oogontstek­ingen en pijn aan de ogen.

Uit gegevens van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) is gebleken dat het aantal personen met diabetes in het afgelopen decennium duidelijk is toegenomen. Op dit moment hebben ruim 422 miljoen volwassene­n diabetes. Dat is een op elf personen. Diabetes kan bij complicati­es leiden tot onder andere nierfalen, amputaties en blindheid. Volgens de WHO weet de helft van de diabetespa­tiënten niet dat zij deze aandoening heeft. Dat geldt ook voor Suriname. Uit het gezondheid­sonderzoek: Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan blijkt dat ongeveer 75.000 personen in Suriname diabetes hebben. Diabetes komt vooral onder Hindostane­n (18,8%) en Javanen (15,5%) veel voor.

Ook in Suriname wordt in toenemende mate aandacht gevraagd voor de ernstige gevolgen die diabetes met zich kan meebrengen. Diverse organisati­es ontplooien activiteit­en in het kader van de jaarlijkse herdenking van Wereld Diabetesda­g op 14 november. Dan wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor deze aandoening en de ernstige complicati­es die het met zich meebrengt, indien geen juiste maatregele­n worden getroffen. Het thema dit jaar is: ‘Eyes on Diabetes’, waarmee het accent wordt gelegd op: Het belang van screening op type 2 diabetes, om daarmee het risico van complicati­es zoals slecht zien en blindheid te vermindere­n.

Het feit dat screening een essentieel onderdeel vormt van alle vormen van diabetes.

Vroege opsporing, behandelin­g en zelfzorg van diabetes heeft belangrijk­e voordelen. Immers kunnen bij een vroege ontdekking heel veel nare complicati­es worden voorkomen en de schade kan in het lichaam worden beperkt. Net als de Internatio­nal Diabetes Foundation, heeft de WHO screening gedefiniee­rd als “het proces van het identifice­ren van de personen, die een hoog risico lopen op een bepaalde aandoening, om zodoende verder onderzoek te rechtvaard­igen of direct actie te ondernemen.”

Het meten van de bloedsuike­r dient een vast onderdeel te zijn van de diabeteszo­rg. Bij een bezoek aan de arts wordt de bloedsuike­r doorgaans wel gemeten, maar het regelmatig thuis controlere­n van de bloedsuike­r blijft erg belangrijk om de bloedsuike­rs te kunnen managen. Zo is uit onderzoek

gebleken, dat diabeten die hun bloedgluco­segehalte zelf monitoren en hun metingen bijhouden, een betere bloedgluco­serelatie hebben dan degenen die niet aan zelfmonito­ring doen.

Het monitoren van de bloedsuike­rs thuis biedt vele voordelen. Door zelfmonito­ring krijgen diabeten beter inzicht in de effecten die voedsel, sport, beweging en stress op de bloedgluco­sewaarden kunnen hebben. Dit is essentieel voor een goed management van de ziekte en het voorkomen van complicati­es. Zelfmonito­ring levert vitale informatie tussen twee bezoeken aan de arts. Het nauwkeurig in de gaten houden van veranderin­gen in de bloedgluco­sewaarden helpt om de juiste beslissing­en te nemen over de bestaande behandelin­gsstrategi­e, zoals het aanpassen van de doseringen of het veranderen van medicatie.

Martin B Whyte, Chris A Manu, David Hopkins & Stephen Thomas, Evidence of patient self-testing at clinic review: associatio­n with glycaemic control, United Kingdom, British Journal of Diabetes & Vascular Diseases WHO, Screening for Type 2 Diabetes, Report of a World Health Organizati­on and Internatio­nal Diabetes Federation meeting, World Health Organizati­on, Department of Noncommuni­cable Disease Management, Geneva Ministerie van Volksgezon­dheid, Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan (STEPS) https://www.diabetesfo­nds.nl/ over-diabetes/complicati­esvan-diabetes/ogen https://www.idf.org/wdd-index/about.html

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname