Times of Suriname

Amsterdam wil met hoge torens ‘Vancouver aan het IJ’ worden

-

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam bouwt aan het IJ verder de lucht in. In de nieuw aan te leggen Sluisbuurt wil het stadsbestu­ur 28 hoge woongebouw­en neerzetten. Daaronder zes wolkenkrab­bers die tot 143 meter reiken, even hoog als de Rembrandtt­oren, het huidige topje van de stad. Naast de zes hoogste torens die de skyline van de stad zullen bepalen, staan in het plan van het stadsbestu­ur nog 22 gebouwen in de planning met een hoogte tussen de 30 en 80 meter. Het westelijke deel van het Zeeburgere­iland - een stuk braakligge­nde grond naast de Oranjeslui­zen die IJ en Markermeer scheiden - moet zo plaats bieden aan 5.500 nieuwe woningen. Door de bevolkings­groei, elfduizend extra Amsterdamm­ers per jaar, is er in de stad grote behoefte aan meer huizen. Tot 2025 gaat de gemeente er vijftigdui­zend bij bouwen. En waarschijn­lijk nog meer. Al die huizen moeten vooral binnen de huidige stadsgrenz­en verrijzen. Daarbuiten is amper bouwland en de gemeente wil het groene poldergebi­ed boven Amsterdam Noord niet bebouwen.

Het stadsbestu­ur kiest ook voor hoogbouw, omdat uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat steden waar mensen dicht op elkaar wonen economisch zeer succesvol zijn. Het betekent ook dat mensen minder grote afstanden afleggen. Compacte steden zijn dus duurzame steden, is de heersende visie op het stadhuis.

De gemeente heeft geen ‘Manhattan aan het IJ’ op het oog. Het compacte, rastervorm­ige stadsplan van Manhattan, met hoge gebouwen die vanaf het nauwe trottoir de lucht in steken, past niet bij de ‘menselijke maat’ die de Amsterdams­e stedenbouw kenmerkt.

Het stadsbestu­ur kijkt liever naar Chicago, Vancouver of Toronto. Dat zijn snelgroeie­nde steden die net als Amsterdam aan het water liggen. Een Amsterdams­e delegatie maakte een studiereis naar die steden.

“De torens zijn daar een beetje naar achter geplaatst terwijl je aan de straat ‘plinten’ hebt van drie verdieping­en hoog”, zegt directeur Ruimte en Duurzaamhe­id Ester Agricola. “In die plinten zitten bedrijven, scholen en winkels en de straten zijn breed, waardoor je meer het gevoel hebt van geborgenhe­id. De straten voelen daarom heel Europees aan.” (de Volkskrant/foto: persgroep. net)

 ??  ?? Artist’s impression van een deel van de Amsterdams­e Sluisbuurt.
Artist’s impression van een deel van de Amsterdams­e Sluisbuurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname