Times of Suriname

Buma ageert tegen VVD-verkiezing­sprogramma tijdens CDA-congres

-

DEN HAAG - CDA-leider Sybrand Buma haalt hard uit naar de VVD. Die partij wil de cao-afspraken beperken. Volgens Buma is dat ‘onnederlan­ds hardvochti­g’ en leidt het tot ‘salarissen die voor een Nederlands gezin armoede betekenen’. Buma sprak zaterdag op het CDA-congres in Veghel. Daar werd de kandidaten­lijst voor de Tweede Kamerverki­ezingen vastgestel­d. Het congres bracht geen wijziging aan in de voorgestel­de lijst.

Buma ageert tegen het conceptver­kiezingspr­ogramma van de VVD. Daarin staat dat de VVD cao’s niet meer aan alle bedrijven in een bedrijfsta­k zoals de bouw, het wegtranspo­rt of de metaalindu­strie wil opleggen. De afspraken gelden dan alleen in bedrijven die bij de werkgevers­vereniging zijn aangeslote­n.

Volgens Buma leidt dat tot ‘een race to the bottom op de arbeidsvoo­rwaarden’. Bedrijven die niet bij de werkgevers­club zijn aangeslote­n die de cao afsloot, hoeven zich immers niet aan de cao te houden. Die bedrijven kunnen lagere lonen betalen en minder goede sociale regelingen. “Salarissen”, betoogt Buma, “die voor een Nederlands gezin armoede betekenen. Die alleen voor een Pool of een Bulgaar nog aantrekkel­ijk zijn. Terwijl het ondertusse­n al zo gemakkelij­k is om werknemers uit Oost-Europa te halen.”

Nu, zo waarschuwt Buma, kan er nog worden opgetreden tegen bedrijven die hun mensen onderbetal­en of slecht verzekeren. “Dan niet meer.” Buma legt een verband met de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. ‘Zekerheden verdwijnen door globaliser­ing. En de samenlevin­g staat onder druk door de individual­isering. Het is het verkeerde liberale idee, dat we er allemaal beter van worden, als iedereen maar het beste voor zichzelf kiest.’

“De Amerikaans­e kiezer”, analyseert Buma, “voelt dat de politiek er niet meer voor hen is. Politici praten over hen, maar niet met hen. Ze spreken, maar luisteren niet. Geven antwoorden op vragen die niet gesteld zijn.” Kiezers hebben volgens hem het gevoel in een trein te zitten die de verkeerde kant uit rijdt. “Je kunt er niet uit. En dus trekt men aan de noodrem.” Dat verklaart volgens hem ook de Brexit en de uitslag van het Oekraïne-referendum. Opnieuw stelt Buma dat die uitslag gerespecte­erd moet worden. “Of je kiest voor de vertegenwo­ordigende democratie. Dat is wat het CDA voorstaat. Of er is inspraak via een referendum. En dat is gebeurd. Maar dan moet je dat ook fair doen, en als de uitslag tegenvalt, je verlies nemen. Doe je dat niet, dan oogst je nog meer verlies van vertrouwen in de politiek, en nog meer cynisme tegenover Den Haag en Brussel.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname