Times of Suriname

Nederland levert Rwandezen uit

-

DEN HAAG - Ondanks de wens van een meerderhei­d van de Tweede Kamer werden zaterdag twee Rwandezen met Rwandese veiligheid­sagenten op het vliegtuig gezet naar Kigali. Afgelopen donderdag waren aanvullend­e Kamervrage­n gesteld met daarin de oproep om de uitleverin­g uit te stellen.

Tot op het laatste moment is geprobeerd minister van der Steur op andere gedachten te brengen, maar hij heeft de wens van een meerderhei­d van de Tweede Kamer genegeerd. De uitgelever­de personen, Jean Claude Iyamuremye (40, uit Voorburg) en Jean Baptiste Mugimba (57, uit Leusden), woonden al jaren in Nederland en worden verdacht van (indirecte) betrokkenh­eid bij de genocide in Rwanda. De vraag was nooit of ze voor die aanklacht berecht moesten worden, maar waar.

De Rwandese autoriteit­en verdenken Iyamuremye ervan als leider van een zogeheten ‘interahamw­e militie’ te hebben meegedaan aan aanvallen op Tutsi’s tijdens de genocide in Rwanda in 1994. De Tutsi’s werden opgejaagd, uit hun huizen gehaald en weggevoerd naar plekken, waar zij vervolgens massaal werden gedood, of levend begraven. Achtergela­ten woningen werden in brand gestoken. Rwanda heeft in 2013 om zijn uitleverin­g gevraagd.

Een jaar daarvoor vroeg het Afrikaanse land ook om uitleverin­g van M Als politiek leider van een extremisti­sche Hutu-partij zou M betrokken zijn geweest bij het opstellen van dodenlijst­en, de verstrekki­ng van wapens en aanvallen op Tutsi’s in 1994, in de omgeving van Kigali. M kwam in 1999 naar Nederland, waar hij zich voegde bij zijn gezin. In 2007 kreeg hij een reguliere verblijfsv­ergunning, die in juni 2013 weer is ingetrokke­n omdat de IND betrokkenh­eid vermoedde bij de slachtpart­ijen in Rwanda. In januari 2014 is hij aangehoude­n.

De procedure heeft lang geduurd en onder meer de minister, de rechtbank, het gerechtsho­f en de Hoge Raad kwamen er aan te pas. Beide mannen hebben zich verzet tegen uitleverin­g, omdat ze vrezen voor een oneerlijk proces en een onmenselij­ke behandelin­g. In 1994 hebben zich in Rwanda extreme gewelddadi­gheden voorgedaan, waarbij ongeveer 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord.

Officier van justitie Martin Witteveen, die een jaar als deskundige de werking van het Rwandese rechtssyst­eem van binnenuit kon observeren, is heel uitgesprok­en over deze zaak. Van een eerlijke berechting in Rwanda kan voglens hem geen sprake zijn. Witteveen zei dat afgelopen donderdag ook nog in een gesprek met leden van de Tweede Kamer. Witteveen stelde dat de minister een onvolledig beeld heeft van de situatie in Rwanda, dat hij alleen afgaat op de facade van het regime van Kagame, maar niet kijkt naar de werkelijkh­eid.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname