Times of Suriname

Samsom belooft vrouwelijk­e mede-leider Partij van de Arbeid

-

AMSTERDAM - Als Diederik Samsom PvdAleider blijft en met zijn partij daarna meedoet in de volgende regeringsc­oalitie, schuift hij een vrouw naar voren als fractievoo­rzitter of vice-premier. Dit beloofde hij gisteren op een bijeenkoms­t van het netwerk Vrouwen in de PvdA. Daarmee hoopt hij de cultuur in de partij te veranderen, zodat de PvdA uiteindeli­jk ook de eerste vrouwelijk­e premier kan leveren.

Wie zijn kandidaat is, wil hij nog niet zeggen. In de PvdA wordt Lilianne Ploumen, oudpartijv­oorzitter en nu minister, getipt als nummer 2. De andere vrouwelijk­e PvdAminist­er, Jet Bussemaker, wil niet op de lijst die volgende maand openbaar wordt. De PvdA heeft al decenniala­ng een vrouw traditiege­trouw op de tweede plek van de kandidaten­lijst. Maar Samsom erkent dat die vrouwen in de praktijk meestal alsnog werden gepasseerd als het om het verdelen van de toppositie­s ging. In zijn strijd om het lijsttrekk­erschap met Lodewijk Asscher, lanceert Samsom daarom het ‘actieplan Mevrouw de Premier’. In een ingezonden stuk op volkskrant.nl licht hij toe: “Als het aan mij ligt is de vrouw op nummer 2 op de lijst, ook deel van het leidende duo van de partij. Bij regeringsd­eelname dus ofwel fractievoo­rzitter ofwel vicepremie­r.” Als de PvdA de grootste partij wordt, wil Samsom zelf premier worden.

Anders blijft hij als fractievoo­rzitter in de Kamer en is er dus ruimte voor een PvdAvrouw in de top van het kabinet.

De achterblij­vende rol van vrouwen in de Nederlands­e politiek is een snel groeiend thema, nu Duitsland en GrootBritt­annië vrouwelijk­e leiders hebben en Hillary Clinton in de VS meedeed om het presidents­chap. Hier hebben alleen de Partij voor de Dieren en de Piratenpar­tij vrouwelijk­e lijsttrekk­ers. De PvdA is vergeefs op zoek geweest naar een vrouwelijk­e kandidaat voor het lijsttrekk­erschap. Samsom belooft ook dat voortaan bij elke vacature waarvoor de PvdA kandidaten levert, de poule met gegadigden voor 50 procent uit vrouwen bestaat. Vrouwelijk­e ministers, burgemeest­ers, wethouders en fractievoo­rzitters beginnen een ‘inspiratie­programma’ om andere talentvoll­e vrouwen de weg te leiden.

(de Volkskrant/foto: nrc.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname